avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentarã
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentarã

Bună ziua,
Dacă copilul a făcut 18 ani și pensia alimentară a fost sistată de către Casa de Pensii (cel care o plătea este pensionar pe caz de boală) cu mențiunea că, copilul în decursul unor ani a fost plecat din țară, iar studiile de acolo nu i-au echivalat aici, acum fiind în clasa a XI-a, această pensie trebuie plătită în continuare din proprie inițiativă sau se așteaptă o hotărâre judecătorească?Menționez că perioada cât a fost plecat, plătitorul nu a cunoscut acest lucru .
Cel mai recent răspuns: edyzaharia , utilizator 17:54, 10 Aprilie 2014
Presupun ca in hotararea judecatoreasca initiala se specifica plata pana la varsta de 18 ani.
Daca tatal doreste poate plati benevol in continuare, altfel aveti nevoie de o hotarare noua.
Depinde cat de tata intelege sa fie platitorul, ar trebui sa ia legatura cu fiul si sa vada ce si cum, care pe unde lucreaza, cine ce nevoie de bani are...
Pana la alta hotarare, Casa de pensii nu continua plata.
Deci, cel mai bun lucru ar fi așteptarea unei noi decizii?
Daca ati deschis un nou proces, ati depus actele necesare si ati parcurs toate etapele necesare, atunci da, asteptati o noua decizie.

Pana la implinirea varstei de 26 de ani , fiul dumneavoastra are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu presteaza nicio activitate remunerata.

Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza majorul , in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.


Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.


Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, indicati societatea unde acesta este angajat.



Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.


Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.



Pensia de intretinere s-a acordat pana la 18 ani.

De la implinirea varstei de 18 ani , majorul sesizeaza instanta de judecata.
( parintii nu au calitate procesuala activa, actiunea va fi respinsa ca inadmisibila daca este promovata de acestia ).



Sumele de bani neplatite , pentru ultimii trei ani, pot fi dobandite.




Succes.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara raptor71 raptor71 In urma divortului din 2006 ,cei doi copii,minori la acea vreme au fost incredintati mamei iar eu sa le platesc pensia alimentara.Acum toti se afla in alta ... (vezi toată discuția)
Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani ankka2006 ankka2006 Buna dimineata! Am nevoie de urmatoarea informatie de la dumneavoastra...Baiatul meu implineste anul acesta 18 ani, si este inca elev . Deoarece beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Proces paternitate flori_68 flori_68 Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel ... (vezi toată discuția)