avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Onorariu contract premediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Onorariu contract premediere

Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca da, care este temeiul de drept?
Multumesc!
Nu se percepe un onorariu ci se percepe un tarif pentru serviciile pe care vi le presteaza, servicii enumerate in contract. Temeiul il constituie OUG 49/2009.
Inteleg ca potrivit ART. 26 din Legea 192/2006,
(1) Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2) Onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
#M3
(3) Pentru activitatea de informare şi consiliere a părţilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, îndeplinită potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu.
#B

Nicaieri in legea medierii nu se prevede ca mediatorul poate percepe onorariu sau sume reprezentand servicii diverse pana la incheierea contractului de mediere ! Cu atat mai putin nu inteleg ce treaba are OUG 49/2009 cu mediatorul si onorariile acestuia!
Gratuitatea informarii si a eliberarii documentelor aferente (certificat de informare sau proces-verbal) se refera la acele cazuri in care informarea este obligatorie prin lege, ca procedura prealabila. In cazul in care solicitantul doreste o mediere si nu doar simpla informare, fara a se afla neparat in situatia in care sa deschida o actiune pentru care informarea este obligatorie, mediatorul poate percepe onorariu pentru premediere. Mediatorii fac in primul rand medieri, nu informari. Doar nu le poate nimeni cere sa lucreze gratuit, iar premedierea face parte din activitatea lor curenta.

In situatiile in care informarea este obligatorie, iar mediatorul face, la cererea solicitantului procedurii de informare obligatorie, demersurile de convocare a partii cu care acesta se afla in conflict, el are dreptul la recuperarea cheltuielilor facute in acest scop. Nu poate insa pretinde onorariu.
Nu are legatura directa cu mediatorul ci cu prestatorii de servicii in general. Este dreptul fiecarui prestator de servicii, inregistrat la o autoritate, de a percepe tarife, onorarii, etc, pentru serviciile prestate.
Sedinta de informare este gratuita. Va puteti prezenta impreuna cu cealalta parte la sedinta sau o puteti invita dvs, si nu vi se va percepe niciun tarif.
Daca in schimb il mandatati pe mediator sa faca aceste demersuri, atunci il veti plati.
La cererea părtii solicitante, adică potentialul viitor reclamant într-o actiune civilă, mediatorul va presta servicii de pregătire a medierii.Aceste servicii nu pot fi unele gratuite.Iar partea solicitantă are dreptul si libertatea de a contracta, drept recunoscut prin lege.Mediatorul nu obligă la nimic, partea solicitantă fiind liberă să se prezinte împreună cu partea adversă la mediator, si astfel va avea loc o sedintă de informare cu ambele părti, iar acestea vor decide în cunostintă de cauză dacă medierea este calea potrivită pentru solutionarea conflictului/litigiului dintre ele.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract premediere Ramona24 Ramona24 Buna seara, Solicitantul medierii incheie cu mediatorul contract de premediere pe suma de 600 lei. In urma celor doua convocari la rand a celor ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli premediere/mediere Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. cheltuielile efectuate de un reclamant cu premedierea (ex onorariul perceput de ... (vezi toată discuția)