avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat la o firma aflata in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat la o firma aflata in insolventa

din ianuarie 2013 sunt angajat al unei firme,firma respectiva incepand cu data de 5 septembrie 2013 se afla in procedura insolventei..(primul termen la judecatorie)...eu de de vreo 9 luni nu mai lucrez la firma respectiva dar inca nu m am dat nici demisia,nici nu am fost dat afara.....oare inca sunt inregistrat la ITM ca angajat,pot sa merg la somaj? firma respectiva a primit instiintare ca am datorii la finante si sa retraga debitul lunar? ce sfatuiti ce sa fac? sau o firma care se afla in insolventa nu e capabil la plata..deci nu poate sa retraga datoria mea? se poate rezolva somajul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 10 Aprilie 2014
Daca vi s-a desfacut contractul in baza art.65-66 din Codul muncii, se poate "rezolva somajul", daca nu, nu !

Ceea ce nu este clar : de 9 luni nu mai lucrati acolo, dar nici nu ati fost dat afara, nici demisie nu ati depus ... Pai cum?
anul trecut am fost inchis iar patronul firmei nu m a dat afara deoarece pur si simplu a uitat (a plecat din tara si acum a intors),dar nu cred ca a platit ceva dupa mine...si asa se poate rezolva somajul?
Daca ati fost "inchis", atunci contractul dvs. a incetat de drept de la data hotararii, deci nu isi mai produce efecte, nu mai exista (chiar daca patronul a uitat sa il inchida).

Art. 56. — (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
........................
f) ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești;
subiect interesant....am fost inchis o luna,am facut contestatie in anulare,a fost rejudecat si am fost eliberat dupa o luna....verific la ITM
dar daca nu au platit nimic dupa mine pot sa merg in somaj?
In somaj se merge daca ati avut stagiu de cotizare pentru 12 luni in ultimele 24 de luni. (asta calculati si dvs. si vedeti, ca vi le cunoasteti).

2) Daca contractul dvs. a incetat de drept la data ramanerii definitive a Hotararii si ..daca ulterior aceasta hotarare a fost anulata, asta nu este egal cu revenirea la munca in baza fostului contract de munca. De aici incolo apar doua posibilitati:
a) Incheiati cu angajatorul un nou contract de munca
b) Solicitati instantei reangajarea pe vechiul post.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Primesc indemnizatie de somaj sau nu! aryadna aryadna Buna ziua!Ma numesc Cornelia si scriu aceste randuri deoarece caut raspuns la o problema care multi zic ca e fara rezolvare!Daca puteti sa ma ajutati va rog ... (vezi toată discuția)
Intrebare mocanucostinel mocanucostinel buna ziua! mai pot beneficia de ajutor de somaj daca am terminat concediul de crestere a copilului acum un an iar intre timp firma la care lucram s-a inchis? ... (vezi toată discuția)
Intrebare executor judiciar bonprice bonprice Buna ziua firma la care sunt angajat este in faliment.Nu am reusit sa iau legatura cu executorul judiciar numit telefonic asa ca iam trimis in scris cu ... (vezi toată discuția)