avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis dupa hotarare definitiva
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis dupa hotarare definitiva

In urma conducerii sub influenta alcoolului cu o alcoolemie de peste 0,8, in urma hotararii judecatoresti mi s-a aplicat o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de supraveghere de 2 ani.. Mentionez ca in hotararea ramasa definitiva nu se specifica interzicerea dreptului de a conduce autovehicule. Imi voi recupera permisul acum sau dupa expirarea perioadei de supraveghere? Cu ce acte trebuie sa ma prezint la politia rutiera? Cunoaste cineva un caz asemanator concret? Exista vreun articol in Noul Cod Rutier care sa-mi interzica redobandirea permisului daca in hotarare nu se precizeaza asta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabineicut , utilizator 13:20, 25 Februarie 2019
Buna ziua,
Permisul d-voastra de conducere a fost anulat. Adica nu mai exista. Veti putea da examenele pentru un nou permis dupa 1 an de la data ramanerii definitive a sentintei de condamnare.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Asta era decizia in cazul unei pedepse cu suspendare din cate stiu, dupa vechiul cod. Din ce am inteles eu prin introducerea AMANARII APLICARII PEDEPSEI nu se mai atrage automat aceasta anulare a permisului de conducere decat daca judecatorul precizeaza asta in hotarare.
Sunt tot felul de discutii dar nimeni nu stie ceva 100% sigur. Este vorba despre o necorelare a Noului Cod penal cu vechiul cod rutier.
u.b.i.k. a scris:

Sunt tot felul de discutii dar nimeni nu stie ceva 100% sigur. Este vorba despre o necorelare a Noului Cod penal cu vechiul cod rutier.


Sper sa nu va suparati dar eu stiu sigur dle avocat, trebuie sa cunoasteti ca prin amanarea aplicarii pedepsei instanta nu dispune o hotarare de condamnare.
Permisul se anuleaza doar in cazul condamnarii la amenda penala, in situatia in care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau in cazul pedepsei in regim de detentie(aici ma raportez la modalitatile de individualizare conf.NCP).
Acum ca sa intelegeti ca asa se intampla, o sa va indic art. din OUG 195/2002, care sunt corelate in varianta actualizata sau daca nu o aveti, cititi LPACPP, care ne lamureste de altfel pe deplin.

Conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:
#M18
"b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."

*) Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18

"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."

In concluzie, daca instanţa de judecată a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, permisul nu se anuleaza, se poate suspenda pentru o perioada de 90 de zile.
Daca se va hotari suspendarea pe o perioada de 90 de zile, suspendarea se considera ca intra in vigoare de la data producerii evenimentului? Sau de la ramanerea definitiva a hotararii? Practic permisul mi-a fost suspendat in urma cu mai bine de un an, la momentul producerii evenimentului.

Alte discuții în legătură

Permis de conducere anulat lilicu lilicu sentinta ramasa definitiva in iunie 2014 pentru conducere sub influenta alcoolului, fara pagube, fara accident prevede aplicarea unei amenzi de 3600lei , cu ... (vezi toată discuția)
Alcol la volan..... jauca jauca deci anul trecut 20.04.2014 in duminica mare am condus sub influenta alcolului....neadaptand viteza intr´o curba am derapat de pe drum.....a venit politia la ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere costinm1 costinm1 Pe data de 14.06.2014 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice unui autovehicul de catre o persoana sub ... (vezi toată discuția)