avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de modificare a pedepsei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de modificare a pedepsei

buna ziua
prietenul meu a primit 2 ani de inchisoare cu executare , pt comercializarea de produse cu efect psihoactive , mentionez ca era angajat cu forme legale la un fost magazin de vise in 2012. Intrebarea mea este : se poate face cerere de modificare a pedepsei ? si daca da exista un termen anume de la data condamnarii definitive in care se poate face aceasta cerere ? El nu a mai avut probleme cu legea inainte credeti ca ajuta ? Va multumesc!
Daca el doreste acest lucru ar putea sa incerce sa ceara.
Noua legislatie penala, de la 01 Februarie 2014, implica aplicarea mai multor acte normative noi cum ar fi :
— Legea 286/ 2009 privind Codul penal (însoțit de Legea nr.187/ 2012 de punere a sa în aplicare) ;
— Legea nr. 135/ 2010 privind Codul de procedură penală (însoțit de Legea nr.255/ 2013 de punere a sa în aplicare și de Hot. CSM 79/ 2014 de modificare a Regulamentului de ordine interioară a instanțelor) ;
— Legea nr.252/ 2013 privind sistemul de probațiune (însoțită de Regulamentul său de aplicare aprobat prin HG 1079/ 2013) ;
— Legea nr. 253/ 2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal ;
— Legea 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (însoțit de Regulamentul de organizare a activității judecătorului de supraveghere a privării de libertate aprobat prin Hot. CSM 89/ 2013).


Elemente de noutate ar fi urmatoarele :

Infracțiunea are o nouă definiție : fapta prevăzută de legea penală (Codul penal și legile speciale cu dispoziții penale), comisă cu vinovăție (intenție, culpă, praeterintenție), nejustificată ...
(Sunt cauze justificative : legitima apărare, starea de necesitate, exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații, consimțământul persoanei vătămare)
... și imputabilă celui care a săvârșit-o.
(Sunt cauze de neimputabilitate: constrângerea fizică, constrângerea morală, excesul neimputabil, minoritatea făptuitorului, iresponsabilitatea, intoxicația, eroarea, cazul fortuit).

Pedepsele principale pentru persoana fizică sunt detențiunea pe viață (care are o durată nedeterminată), închisoarea (între 15 zile — 30 ani) și amenda (se introduce sistemul zilelor-amendă: pedeapsa este între 30-400 zile a câte 10-500 lei ziua). Dacă nu se plătește amenda, se înlocuiește cu închisoarea (pentru rea-credință) sau cu muncă în folosul comunității (pentru imposibilitate de plată). În cazul unor infracțiuni comise pentru obținerea unui folos material, judecătorul poate aplică pe lângă pedeapsa închisorii, și pe cea a amenzii.



Daca stiti aceste informatii le puteti folosi cumva in cererea pe care ar faceo, numai daca doreste.

Probabil ca la fapta prietenului dumneavoastra ar putea sa se retina circumstante atenuante pentru o renuntare a pedepsei, prin aplicarea unui avertisment dat de catre judecator, sau reducere a pedepsei corespunzator, ori chiar amanarea aplicarii pedepsei prin obligarea la executarea unor obligatii conform legii :

Dacă o persoană este găsită vinovată, judecătorul are posibilitatea să dispună condamnarea acesteia la pedeapsa închisorii cu executare în penitenciar, cu suspendare sub supraveghere, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 3 ani (termenul de încercare 2-4 ani; supravegherea revine serviciului de probațiune; nu mai operează reabilitarea de drept la sfârșitul termenului de încercare; implică și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității), să renunțe la aplicarea pedepsei pentru infracțiunile sancționate de lege cu închisoarea de maxim 5 ani închisoare (judecătorul aplică un avertisment) sau să amâne aplicarea pedepsei dacă a stabilit o pedeapsă de maxim doi ani închisoare pentru o infracțiune sancționată de lege cu închisoarea de maxim 7 ani (judecătorul acordă un termen de supraveghere de doi ani în care condamnatul trebuie să îndeplinească anumite obligații).



Reținerea circumstanțelor atenuante duce la reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, iar în cazul celor agravante se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, cu posibilitatea unui spor de 2 ani peste acest maxim. Cel care repară integral prejudiciul cauzat până la primul termen de judecată, beneficiază obligatoriu de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.


Consider ca se poate face acea cerere avand in vedere faptul ca pedepsele sunt cu mult diminuate in noul cod fata de cel vechi, putand chiar sa fie liberat conditionat.

Liberarea condiţionată: Condamnatul aflat în executarea pedepsei în penitenciar poate fi liberat înainte de executarea în întregime a pedepsei, dar numai dacă şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile civile şi a executat o durată minimă de 20 ani pentru condamnarea la detenţiune pe viaţă, 3/4 pentru închisoarea mai mare de 10 ani şi 2/3 pentru închisoarea până în 10 ani (pentru femeile şi bărbaţii de 60 ani fracţiile sunt 2/3 şi 1/2). Dacă perioada rămasă de executat este de minim 2 ani, cel liberat are de executat anumite măsuri de supraveghere şi obligaţii.


Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2014
Admin, administrator
Din Regulamentul forumului:


1.3. Nu ne dorim sa postezi mesaje consecutive in aceeasi discutie; timp de 30 de minute de la publicare poti folosi butonul Editeaza pentru a-l completa (sau corecta), nu posta cate un mesaj nou in acest interval daca ai uitat sa scrii ceva.
În general, tine cont de faptul ca un mesaj trebuie sa poata fi citit rapid. Orice abatere de la regulile de mai sus îngreuneaza parcurgerea textului si indispune cititorul. Cine doreste cu orice pret sa iasa în evidenta, o poate face în alt mod, nu ''chinuind'' ceilalti membri ai comunitatii.


Ati postat primul mesaj la 15:17, pana la 15:47 il puteati completa folosind butonul Editeaza. Va rog ca de acum incolo sa tineti cont de aceasta facilitate a forumului. Multumesc.
Nu cred ca se poate schimba ceva in cazul dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere unui vehicol sub influenta alcoolica fara a poseda permis de conducere leica leica am cumparat o masina si am vrut sa vad cum merge si am fost intrun sat la un prieten dar nu detin permis de conducere si la intoarcere am facut accident a fost ... (vezi toată discuția)
Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)
Cum se cumulează pedepsele? bună ziua, sunt cercetat pentru ... Andrei19955 Andrei19955 Cum se cumulează pedepsele? Bună ziua, sunt cercetat pentru 3 infracțiuni - 2 cu încadrarea de la 6 luni la 3 ani (sau amendă), și una de la 1 an la 5 ... (vezi toată discuția)