avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Condusul fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Condusul fara permis

Este un adolescent de vreo 17 ani care are garaj langa al meu si tot il vad ca merge si vine cu masina. ce i se poate intampla?
Daca este surprins in trafic i se intocmeste dosar penal si poate fi condamnat la inchisoare cel mai probabil cu suspendare.

Codul Penal - Art. 335 Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Un caz similar cu un adolescent de aceeasi varsta dar care a fost prins si acum cauta raspunsuri pe forum despre ce va pati gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
daca este prins poate scapa si ca si cum fapta nu sa facut?
Avand in vedere ca este minor si minorii nu mai pot fi sancționați cu închisoarea conf.NCP, i se poate aplica numai o măsura educativa, care poate fi neprivative de libertate de ex.: stagiu de formare civică maxim 4 luni, supraveghere 2-6 luni, consemnarea la sfârșit de săptămână 4-12 săptămâni, asistarea zilnică 3-6 luni, sau privativa de libertate in cazul in care a mai fost sancționaț în trecut și dacă pedeapsa legală este mai mare de 7 ani: internarea într-un centru educativ 1-3 ani, internarea într-un centru de detenție 2-5 ani sau 5-15 ani.
Se va aplica o masura educativa.


Regimul răspunderii penale a minorului
Art. 115
Măsurile educative


(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică.


2. Măsurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.
(2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masura educativa vs condamnare minor geo-vem geo-vem Care este diferenta intre o masura educativa aplicata unui minor,(internare intr-un centru de reeducare )si o condamnare aplicata minorului(pedeapsa cu ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Puiu_Stelica Puiu_Stelica Buna seara, am fost prins conducand fara permis fiind minor, nu mai am antecedente. In cazul pedepsei de un an cu suspendare se poate sa nu primesc ... (vezi toată discuția)
0,49 in aer expirat Planetară Planetară Am 17 ani si am fost prins la volan , am avut 0,49 in aerul expirat , astazi plătesc proba biologica. Ce sancțiuni pot avea ? (vezi toată discuția)