avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vanzare imobil posibila?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vanzare imobil posibila?

Este posibila vânzarea unui imobil proprietate personala de care proprietar in situatia in care acesta este trecut singur in contract, fara acordul sotiei???? In apartamentul cu 3 camere locuiesc 4 persoane: proprietarul pensionar (peste 70 ani),sotia bolnava(68) casnica, fiica acestora(peste 45 ani) salariata si fiul acestora (persoana cu handicap).Fiica salariata are in intretinere si mama si fratele bolnav. Este posibil ca proprietarul sa faca acte de vanzare fara stirea si acordul sotiei si vânzarea sa fie legala? Este posibil ca legea sa-i dea castig de cauza unui astfel de proprietar si sa lase pe drumuri 3 persoane doar pentru ca la aceasta varsta vrea sa plece in alta localitate,iar restul familiei se opune? Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: vhm2014 , utilizator 11:04, 16 Aprilie 2014
nimic. e bunul lui și poate dispune de el cum dorește...
gicu13 a scris:

nimic. e bunul lui și poate dispune de el cum dorește...



Daca acest domn este trecut singur pe contract dar bunul a fost dobandit in timpul casatoriei, apartamentul este bun comun, asadar nu il poate vinde fara acordul sotiei.
Daca bunul este propriu, dobandit necasatorit fiind, atunci poate dispune de el dupa bunul plac.
Nu chiar. Si daca e bun propriu nu poate dispune de el dupa bunul plac daca se noteaza in cartea funciara ca locuinta a familiei. Sotia se poate duce cu actul de proprietate la cartea funciara face cerere pt aceasta notare si nu va mai putea vinde.
Va putea vinde dupa ce da divort de nevasta.
Art. 321
(1) Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii.
(2) Oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara, in conditiile legii, a unui imobil ca locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului.

Regimul unor acte juridice Art. 322
(1) Fara consimtamantul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuintei familiei si nici nu poate incheia acte prin care ar fi afectata folosinta acesteia.

Daca e o casa cumparata in timpul casatoriei e bun comun si n-o poate vinde nicicum pana la partaj.
As mai preciza ceva.Apartamentul a fost primit de la primarie ,dupa 1978,in urma solicitarilor sotiei de a avea unde sa stea,familia avand copii minori la acea data.Dupa 1989, sotul a plecat in strainatate, a facut foarte putini bani ,dar suficienti cat sa poata cumpara apartamentul si asa a devenit unicul proprietar.Nu a gasit de cuviinta ca in contract sa specifice ca are familie.Ameninta familia ca va vinde apartamentul pentru ca nu doreste sa mai locuiasca in orasul in care se afla in prezent.Niciun membru al familiei nu vrea sa se mute nicaieri,cu exceptia lui.Facturile si marea majoritate a chletuielilor sunt platite de fiica acestuia, care asa cum am specificat si in mesajul anterior,are in intretinere si mama bolnava si fratele ,persoana cu handicap.Dar nu are suficienti bani pentru a se muta sa plateasca chirie si sa ia cu ea si cele 2 persoane.Si nici pentru a se adresa instantei judecatoresti.Totusi,fiica ar putea sa faca vreun demers pentru a-si proteja mama si fratele?
Multumesc pentru raspunsuri!
Nu e unui proprietar asta trebuie sa intelegeti, chiar daca mama nu e pe contract, imobilul e bun comun, trebuie sa faca partaj.
Mergeti deocamdata si notati ca locuinta a familiei.
Copiii nu au drept de proprietate, daca tatal va face partajul, va trebui ca toti mama si copii sa se descurce cu banii obtinuti pe cota mamei.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament ... barbulescuorlando barbulescuorlando Buna ziua. Trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament mostenit în urma decesului părinților de către soț? În actele de sucesiune nu este ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi au sotii asupra proprietatilor? 5cro 5cro Dupa casatoria legala bunurile se impart in mod egal intre soti? Chiar daca sotia nu a avut bunuri inainte de casatorie. De exemplu sotul are o casa inainte de ... (vezi toată discuția)
La cine ramane apartamentu? d807 d807 problema este in felul urmator:sot , sotie, si 2 fiice.cei doi divorteaza, si apartamentul ramane la sot , ca are in grija cele 2 fiice, sotiia fiind ... (vezi toată discuția)