avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... O institutie publica poate angaja un avocat daca are ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

O institutie publica poate angaja un avocat daca are angajat un consilier juridic ?

Consilierul juridic nu a reprezentat niciodata institutia in procese penale.
Procesul penal la care institutia sa angajeze un avocat este unul complex.

o institutie publica poate angaja un avocat, daca are angajat un consilier juridic ?
In ce conditii poate face acest lucru ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 09:38, 18 Septembrie 2017
Cu siguranta da.

OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative. Ordonanta de urgenta nr. 26/2012
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 392 din 12 iunie 2012
Art. I
(1) Autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.
(2) In situatii temeinic justificate, in care activitatile juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare necesare autoritatilor si institutiilor publice prevazute la alin. (1) nu se pot asigura de catre personalul de specialitate juridica angajat in aceste entitati, poti fi achizitionate servicii de aceasta natura, in conditiile legii, numai cu aprobare:
a) ordonatorilor principali de credite pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale;
b) consiliilor locale, consiliilor judetene sau Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice locale.
(3) In situatii temeinic justificate, in care activitatile juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare, necesare societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale, precum si regiilor autonome prevazute la alin. (1), nu se pot asigura de catre personalul de specialitate juridica angajat in aceste entitati, poti fi achizitionate servicii de aceasta natura, in conditiile legii, numai cu aprobarea sau mandatarea reprezentantilor statului sau unittilor administrativ-teritoriale in organele de conducere ale acestora:
a) de catre ordonatorul principal de credite coordonator, in cazul celor la care statul este actionar integral sau majoritat;
b) de catre consiliile locale, consiliile judetene sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pentru cele la care unitatile administrativ-teritoriale detin integral sau majoritar capitalul social.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Nu exista nici o interdictie in acest sens ?
Nu se poate imputa institutiei faptul ca
are deja aparator = pe consilierul juridic,
si ca atat timp cat are angajat un consilier juridic
nu mai este necesara angajarea si a unui avocat ?
Se poate angaja numai sub conditia prevazuta in OG 26/2012 - respectiv prin aprobarea Consiliului General sau Local - pentru autoritatile locale; sau prin aprobarea sau mandatarea reprezentantilor statului sau unittilor administrativ-teritoriale in organele de conducere ale acestora (Guvern, Minister, samd). Prin urmare, daca nu intruniti aceste "acorduri" mandatul externalizat este lovit de nulitate. Mult succes!
Dar daca acel consilier juridic face o Cerere pentru acordarea CFP
(concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale de familie ) timp de 3 luni,
se angajeaza un avocat = se face contract de asistenta juridica cu institutia,
iar apoi consilierul juridic revine asupra cererii si renunta la CFP,
inainte de a intra in CFP ? ( de ex. nu isi mai ia CFP, ci solicita C.O. ).
Contractul cu acel avocat va putea fi reziliat, fara consecinte ?
Consecințele juridice privind rezilierea unilaterală a contractului de asistență juridică pot consta și în plata onorariului. Însă temeiul care a stat la baza încheierii acestui contract este cel menționat de către domnii consultanți mai sus, ori în această situație nu văd de ce s-ar rezilia contractul în cauză.

Alte discuții în legătură

Post obligatoriu la o institutie publica ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Avand in vedere: Art. 84 Noul Cod de Procedură Civilă Reprezentarea convenţională a ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic dacă o instituție publica are angajat consilier ... veronicam veronicam Consilier juridic Dacă o instituție publica are angajat consilier juridic mai are dreptul sa încheie contract cu un avocat pentru procesele din ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare/ contract prestari servicii annaanei annaanei Buna seara, va rog, am nevoie de o lamurire. O firma de consultanta, poate incheia o forma de colaborare/ contract de prestrai servicii cu o institutie ... (vezi toată discuția)