avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 15 neconstitutional??
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 15 neconstitutional??

Imi poate explica si mie cineva ce vrea sa zica acest citat (II. Concluzii

Pe baza premiselor de mai sus, considerăm că legiuitorul a consacrat sistemul aplicării legii penale mai favorabile, în funcție de instituții penale autonome, care au caracter unitar, întrucât teza aplicării globale este nelegală și neconstituțională.) ?? Adica sa reintrodus art 15 (aplicarea facultativa a legi favorable) din vechiul cod penal si vor putea beneficia toti de olege penala mai favorabile chiar daca nu depasesc maximul prevazut in noul cod penal?? va roog astept urgentun raspuns
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:21, 26 Aprilie 2014
Bună ziua,
În ceea ce privește tratamentu penal aplicat autorului unei fapte penale, trebuiesc avute în vedere mai multe elemente care în rapot de legea penală mai favorabilă se vor aplica pentru a stabili raspunderea penală a acestuia.
De exemplu în cazul faptelor prevăzute de legea penală, aflate în concurs, săvârșite pe vechiul cod, se vor aplica regulile de la concursul de infracțiuni din vechiul cod și cele privind cuantumul pedepsei din noul cod daca acesta din urmă este mai favorabil.
Caz concret. sotul meu este condamnat din noimebrie 2013 la 2 ani de inchisoare pentru inselaciune( art 215 ind 1,2 cu incadrare in vechiul cod 5-15 ani, si deoarece a mers pe recunoasterea faptei i s-a dat 2 ani). Intrebare : acum poate beneficia de o redozare a pedepsei cu o treime in baza aplicarii facultative a legii penale mai favorabile? nu are antecendente si nici rapoarte in penitenciar, are activitati educative si rapoarte de evidentiere. Are vreo sansa de redozare??
Dupa intrarea in vigoarea a noului C.P. nu se mai poate discuta despre o aplicare facultativa a legii penale mai favorabile, desi reglementarile privind legea penala mai favorabila formeaza o institutie autonoma in raport de infractiune si pedeapsa, astfel, pentru asigurarea unitara a legii in aceasta materie, legiuitorul a prevazut prin art.4 din LPACP ca :
"Pedeapsa aplicată pentru o infracţiune printr-o hotărâre ce a rămas definitivă sub imperiul Codului penal din 1969, care nu depăşeşte maximul special prevăzut de Codul penal, nu poate fi redusă în urma intrării în vigoare a acestei legi."
Nu cred ca are sanse in sensul de a se aplica o pedeapsa cu suspendare.
Neconstitutionalitatea se refera la altceva dar ideea expusa am analizat-o si eu.
Ar cam trebui sa fie cum ziceti in opinia mea dar nu a invocat-o nimeni pana acum probabil.
E posibil sa o invoc eu dar sa mai vad argumentarea juridica ca e mult de gandit...
Treaba e ca nu prea se angajeaza avocatii iar pe dvs. nu va ajuta.

Mai toti merg aiurea la instante...
Si daca se angajeaza avocati nu prea se vrea a se plati decat cat sa se plateasca avocat ca sa aiba totusi.

E posibil ca in viitor sa se ajunga la ceea ce ati observat...insa e mai complicat decat pare...
Domnul avocat, am avut proces ce a avut ca obiect contestatia la executare ( in martie), in care sotul meu a invocat principiul de neconstitutionalitate pe baza art 15 si mai multe (nu stiu exact articolele), care a fost respins de judecatoria orasului de care apartinem, Azi sotul meu a fost anuntat de grefierul penitenciarului ca are marti proces la bucuresti la curtea constitutionala, ce are ca obiect legea 187/2012 art4. Tin sa precizez ca nu sotul meu a depus cerere, s-a sesizat curtea presupun. Exista vreo sansa de redozare(nu aplicare de pedeapsa cu suspendare)??
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
cosminaa, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicarea globalã a legii penale mai favorabile ºi aplicarea pe instituþii. alinadaniela87 alinadaniela87 ,,Specialiști în Drept au explicat că decizia de luni a Curții Supreme obligă judecătorii să folosească, în cadrul instituţiilor de Drept ... (vezi toată discuția)
Sesizare iccj aplicare lege mai favorabila ralukad ralukad Buna seara, Puteti sa-mi spuneti pentru ce exact (stiu ca pentru aplicarea legii mai favorabile, dar legat de ce anume) au facut instantele sesizarea la ... (vezi toată discuția)
Redozarea pedepsei ? amales amales buna seara .cum se aplica redozarea pedepsei ?sau mai bine zis daca stiti vreo cauza ?sau trebuie sa mai asteptam pentru acesta lege (vezi toată discuția)