Buna ziua! am avut si am in continuare mai multe nedumeriri in ceea ce priveste stimulentul de insertie ce se acorda, deoarece textul de lege este oarecum neclar...sau nu am cautat unde trebuie...
Lucrez in M.A.I. (politie), iar sotia mea a nascut pe data de 14.03.2014 si nu a lucrat pana in prezent.
1. Pot beneficia eu de stimulentul de insertie? In caz afirmativ, sunt obligat sa imi iau concediu de crestere a copilului (si pe ce perioada)?
2. Unde trebuie sa merg cu actele necesare? Precizez ca lucrez la un post comunal de politie, iar domiciliul meu e in alt judet decat cel in care lucrez.
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
1. - Deoarece sotia nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana cand copilul implineste 2 ani.
- Adica nu sunteti obligat sa intrati mai intai in concediu crestere copil.
2. Actele se depun la unitatea de politie unde sunteti angajat, la Serv. Resurse umane.
Dar totusi, as putea sa imi iau concediu de crestere a copilului macar o luna fara sa afecteze acordarea stimulentului de insertie?Multumesc pentru raspunsul anterior.
1. Nu se poate lua in acelasi timp si stimulent de insertie si indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
2. - Puteti opta pentru CCC pana la varsta de 1 an si daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.
- Asadar se poate si cum ziceti dvs.: intrati in CCC pana la varsta de 1 an si dupa o luna de zile reluati activitatea si beneficiati de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.