Buna ziua,
Am depus de doua saptamani la notar cererea de divort pe cale amiabila. M-am inteles cu sotul in toate privintele in acel moment iar in data de 5 mai vom semnahartiile.
Intre timp, lucrurile se "clatina" si sotul incepe sa puna tot felul de conditii. Ultima de acest gen a fost sa renunt eu la solicitarea banilor pt intretinerea copiilor pe motiv ca daca aceasta suma apare pe sentinta de divort el nu mai poate lua credit din banca pt a-si lua locuinta.
Va rog sa-mi spuneti daca suma convenita apare scrisa pe sentinta de divort sau pe certificatul obtinut in urma divortului amiabil pe care banca ar putea sa le ceara la angjarea unui credit.
Multumesc.
In cazul desfacerii casatoriei pe cale judecatoreasca, instanta pronunta o sentinta ( o hotarare judecatoreasca).
In cazul desfacerii casatoriei prin procedura notariala, notarul elibereaza un certificat de casatorie.
In ambele cazuri, se stabileste contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare,
invatatura si pregatire profesionala a minorilor.
Art. 375
Condiţii
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispoziţiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.
Multumesc pt aceste detalii.
Insa poate ma poate cineva ajuta sa-mi spuna daca pe acel certificat de divort apare undeva cuantumul care ar putea sa-l incurce la angajarea unui credit.
Daca apare sau nu,nu prea are importanta pt ca oricum e intrebat cand depune cererea de creditare daca are copii sau persoane in intretinere.
Apoi, pt ca e vb de un divort la notar oricum trebuie sa se stabileasca cum si in ce consta contributia parintelui la intretinere.
Trebui sa scrie cat va plati pensie pt ca in caz ca nu va plati sa puteti apela la executor pt a-l executa silit.
Nu e grija dvs daca poate sa ia el credit sa nu, trebuie sa va urmariti interesul dvs si al copilului. Pana la urma e si in interesul dvs sa nu se indatoreze peste masura , asa ca sa fie scris cat va da pensie.
Nu vrea asa, divortati in instanta.
In sentinta va aparea cuantumul pensiei de intretinere, insa la banca nu i se cere aceasta sentinta atunci cand i se ia in discutie cererea de acordare a unui credit.
Va trebui sa declare daca are sau nu copii in intretinere. Acest fapt nu il poate schimba, indiferent de cuantumul sumei trecuta in hotarare.