avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In apartamentul vecin se exerseaza la pian
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In apartamentul vecin se exerseaza la pian

Buna ziua,

As dori sa va intreb ce se poate face din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente; vecinii de jos au un copil care exerseaza frecvent la pian (zilnic) si multe ore pe zi, uneori si la ora 10 seara, sau in weekend la ora 9 dimineata. Este un zgomot foarte deranjant si se aude foarte tare (aproape cum as fi intr-o sala de concert). Am avut rabdare pana la un moment dat cand repertoriul s-a imbogatit cu melodii grele si timpul de exersare a crescut. E exasperant. Am stat de vorba cu vecinii respectivi, reactia n-a fost foarte buna, in sensul ca oarecum au fost ofensati ca ma deranjeaza si, desi am sustinut ca scopul unei locuinte nu e pentru a transforma-o intr-o sala de repetii, practic mi-au impus usor agresiv ca trebuie sa invat sa-mi placa muzica respectiva ("pentru nu sunt manele, nu e muzica urata" etc). Sincer, mie mi se pare de neacceptat sa-mi schimb viata in functie de preferintele lor (sa ascult muzica care le place lor, la ce ora vor ei, sa ma odihnesc sau sa dorm atunci cand imi dau ei voie prin liniste). Intr-un final mi-au promis candva in viitor o antifonare a camerei respective, nu stiu insa in ce masura va rezolva problema. (si pana atunci la fel mi-au impus sa am rabdare, tot eu, drepturile mele n-au importanta, se pare). Intrebarea mea e ce pot sa fac legal??? (de rezistat nu mai rezist mult psihic, is intr-o continua stare de nervi atunci cand merge pianul ala).

Va rog un raspuns!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:06, 24 Aprilie 2014
Era o reclama cu nenea ala care cauta o bormasina...
Lasand gluma la o parte, pe la dvs pe acolo nu se gasesc niscai omuleti cu chipiu de le zice politai?
Ei, profesionisti!
Copilul la acest nivel poate sa exerseze foarte bine si pe o jucarie, insa haideti sa intelegem ca nu-i chiar asa. Oamenii au achizitionat un pian care nu costa chiar putin.
Ca ce ar vrea dansii costa cam 8000 de euro este de-a dreptul exagerata. Sunt "scule" mult mai ieftine care s-ar preta f. bine in acest caz. Cred ca ar trebui sa-i mai sugerati sa vorbeasca cu proful de muzica in acest sens, dar cum sunt unii cam scortosi, ma tem ca nu va accepta o asa discutie - pianul este pian, doamna... (sic).
Opinia mea este sa faceti reclamatie scrisa la as. prop., apoi din ce in ce mai "sus", inclusiv la politistul de zona. Trebuie sa traim cu totii!
Mie mi se pare ca de bun simt ar fi ca, daca copilul are pasiuni si inclinatii, sa il duc la un club, cerc sau cum se mai cheama locurile astea, unde ar putea repeta cat doreste.
Daca avea ca pasiune echitatia ce facea? Venea cu calul in casa? Apelati la politia locala.
Se respecta orele de odihna legale si cele (daca este cauzul) stabilite de asociatie ?
Adica dupa 10 seara va mai deranjeaza ?

Ca sa scapati definitiv...exista o metoda care ar functiona: faceti rost de niste boxe super-puternice si puneti hard rock la volum maxim ori de cate ori auziti pianul.
Si s-a terminat poveste...n-o sa poata 'clapaci' in astfel de conditii.
Adriantot a scris:

Cui pe cui se scaote, spune un proverb.
Sau "ce tie nu-ti place, altuia nu face"!
Nu stiu daca ati inteles ceva din incercarea de mai sus. Dar avand in vedere ca cel ce v deranjeaza este sub dumneavoastra va este, cu sigurnta, mult mai usor sa-l lecuiti decat imi este mie cu vecinul ce sta deasupra mea.
Daca m-ar deranja vecinul de sub mine cu muzic de pian as deschide si eu muzica pe boxe cu Richard Wagner sau altceva de acest gen. Adica vorba lui "muzica culta" dar care fost folsita in lagarele de exterminare naziste.
Apoi, daca nu e suficient, mi-as bate snitelele cate 30 de minute de 3 ori pe zi dar as incerca sa fac snitele din oase.
Mi-as pune placheuri la incaltamintea de casa si-as scoate covoarele ca sa auda vecinul ritmul placheurilor la orice ora, ziua, noaptea.. pana-i intra in creieras.
Cand vrea omul, gseste metode.
Repet, eu nu prea am cum sa aplic asemenea metode cu vecinul de sus. Toate sunt aplicabile celui de jos.



Asta imi aminteste de un filmulet, cu Stan si Bran, care trebuiau sa livreze un brad, la o adresa. Ceva era gresit, adresantul nu voia bradul, incepe o "mica" altercatie, care continua pana la distrugerea completa a masinii celor doi, si a casei adresantului. :) Si asta meticulos, cu o aripa la masina, usa de la casa, etc., adica gradat, fara graba.

Exista o aplicatie pentru Android, Sound Meter, free, care se instaleaza pe mobil si masoara nivelul de zgomot; face chiar un grafic continuu cu acesta. In mod sigur exista norme de zgomot pentru locuinte - intotdeauna cand nu cunosteam precis o reglementare, regula bunului simt m-a convins ca ea exista, am cautat-o si am gasit-o. Asta ii recomand doamnei cu problema: efectuati o monitorizare a zgomotului din apartament - aplicatia are si un tabel cu nivelul diferitelor zgomote -, cautati reglementarea cu nivelurile de zgomot acceptate, vedeti daca va incadrati si, functie de asta, faceti o sesizare la politie.
Nu o invidiez deloc pe doamna dar, inainte de "a-si cumpara o bormasina" :) o rog sa aiba in vedere ca unii locuiesc la strada, cu tramvaie, langa scoli si care, se pare ca nu au ce face.
Eu sunt un mare meloman, am de ani de zile statie de 2x50W, cu boxe corespunzatoare, dar nu le-am mai ascultat de zeci de ani. Mi-am cumparat o pereche de casti Philips, topul de serie, fiindca nu pot savura o bucata muzicala la gandul ca deranjez vecinul. Dar, in cazul doamnei, nu as baga mana in foc ca nu as recurge la ele; uneori pur si simplu ne pierdem controlul si la o picatura de apa, picatura chinezeasca, daca se aude toata ziua.

Alte discuții în legătură

Locatar deranjat de exercițiile la pian din vecini. există soluții pentru această problemă? brianna39 brianna39 Vecinul din apartamentul vecin ,si-a inscris copilul la scoala de muzica .Exersarile la pian se aud din toate colturile apartamentului meu ,practic nu pot sa ... (vezi toată discuția)
Pianina gabipian gabipian am un baiat elev la un lic muzical in clasa 3 repeta la pianina acasa intre orele 17-18 ore acceptate de vecinii scarii inafara de cel de sub mine .Am inteles ... (vezi toată discuția)
Legea ordinii si linistii publice Cristina_Ioan Cristina_Ioan Locuiesc la bloc si fetita mea de cls.1 este eleva la pian la Liceul de Arte. Avem o pianina in casa nu ne putem atinge de ea pt ca vecina de deasupra vine si ... (vezi toată discuția)