Daca doreste sa fie asigurat in sistemul de pensii, sanatate si/sau somaj va trebui sa incheie contracte de asigurare cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si/sau AJOFM-ul. Astfel :
1. Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)
Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv.Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.
Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.
Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 252 lei.
2. Asa cum se dispune in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,25 lei.
3. Potrivit dispozitiilor Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (850 lei), iar contributia lunara de plata este de 5,5% din venitul asigurat.
Daca venitul asigurat este egal cu salariul minim pe economie, atunci se va plati o contributie este de 46,75 lei pe luna.