avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contract munca pe perioada determinata-motiv ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contract munca pe perioada determinata-motiv care tine de salariat?

la contractarea unui imprumut la o banca am fost obligati sa incheiem si un ctr de asigurare care prevede achitarea a 2 rate in caz de somaj- obligatia de plata survine dupa incadrarea in definitia 'somer' cf legii 76/2002 art 5.iv, pt o pers care a incetat la un moment dat cim din motive ce nu tin de salariat cf art 65-67 din codul muncii, ptr o durata > de 30 zile consecutive.
cim a incetat cf art 56 lit i la data de 19.12.2013 si in consecinta decizia asiguratorului este de a nu acorda despagubirea deoarece cim pe o perioada determinata este un motiv care tine de persoana salariatului.
este corect? daca nu unde trebuie sa ne adresam in continuare?multumim
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 17 Aprilie 2014
Conform CAPITOLUL V din Codul Muncii,
" Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA 1
Încetarea de drept a contractului individual de muncă
Art. 56
...
i) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;"

Consider ca pentru incetarea contractului cu art 55 lit I nu exista un motiv ce tine de persoana salariatului, fiind o incetare de drept a unui contract individual de munca incheiat pe o perioada determinata sau incetare de drept la sfarsitul unei misiuni cu caracter temporar (contract de munca temporar).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
Alina Tomescu, Consultant resurse umane
Este gresita interpretarea data sintagmei "motive ce nu tin de salariat".

Art. 17 din Legea nr.76/2002 :
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Asadar, incetarea c.i.m. in baza art.56 alin.1 C.mun. nu este un motiv imputabil salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj rodicaz rodicaz Ce se intelege prin \\"persoanele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu din motive ce nu le pot fi reprosate\\"? Am un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru angajat cu contract de munca pe perioada determinata prest prest Buna ziua. Un angajat care a avut contract de munca pe o perioada determinata de 1an,poate beneficia de somaj? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)