De maine 1 mai 2009, daca bine am inteles, chiar daca mergem sa suspendam activitatea sau sa radiem firma tot intram sub incidenta taxei maritului Pogea cel tembel si suntem impozitati cu acel nivel minim.
Falimentul ar putea fi o solutie pt evitarea platii impozitului?
Falimentul implica costuri mai scazute decat radierea/inchiderea firmei?
Prin procedura falimentului se înţelege procedura de insolvenţă concursuală colectivă şi egalitară care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat.
Insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizată prin incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile Practic, termenul de insolvenţă se aplică pentru o situaţie patrimonială dificilă sau de criză a unui comerciant, care determină imposibilitatea îndeplinirii de către acesta la termen şi în bune condiţii a obligaţiilor de plată asumate.
Potrivit legii, insolvenţa poate fi prezumată ca fiind:
vădită, atunci când, după trecerea a 30 de zile de la scadenţă, debitorul nu a plătit datoria pe care o are faţă de unul sau mai mulţi creditori,
iminentă, atunci când se dovedeşte faptul că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei.
daca firma nu are activitate puteti cere regim derogatoriu pentru a nu plati impozit forfetar, daca nu aveti datorii la buget.
daca aveti datorii la buget sau la alti creditori mai mari de 10.000 lei pentru fiecare caz, acestia pot introduce in instanta declansarea procedurii insolventei.
de asemeni, daca aveti datorii pe care nu le puteti acoperi si incapacitatea de plata este real vizibila, atunci puteti cere chiar dvs in instanta declansarea procedurii susmentionata.
cat despre costuri nu stiu ce sa va zic, depinde de patrimoniul societatii aflate in lichidare pentru ca de obicei lichidatorul judiciar este platit din fondul de lichidare.
atentie!!! radierea nu se poate face decat dupa inchiderea procedurii insolventei prin hotararea judecatorului sindic.
atat timp cat aveti datorii, radierea este nula de drept, conform legii 314/2001.
Derogarea (suspendarea activitatii) daca o fac azi 4.05.2009 raman sub incidenta impozitului, deci va trebui sa-l platesc. Nu?
Capitatul social e cel standard de 200 ron. Prefer sa inchid firma decat sa platesc impozitul lui Pogea cel hapsan sau sa o falimentez. Intrebarea e acum care ar fi cea mai putin costisitoare metoda de al evita: suspendarea, inchiderea, falimentarea ... ?
nu se plateste impozit forfetar de catre societatile aflate in inactivitate temporara, adica regimul de declarare derogatoriu obtinut de la organele fiscale si inregistrat la reg com.
daca faceti cerere astazi, ea va fi admisa cel mai probabil cu data de 01.06.2009, asta inseamna ca trebuie sa platiti impozit forfetar pentru luna mai 2009, in functie de cifra de afaceri din 2008
firma o puteti inchide doar in urma controlului fiscal efectuat de organele abilitate si nu costa nimic daca sunteti in regula cu inregistrarile contabile, adica diferente zero la control :)