avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa firma care nu a avut niciodata activitate
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa firma care nu a avut niciodata activitate

Buna ziua.
Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati , patrimoniu . Eu sunt asociat unic . De la 1 mai 2009, s-a introdus impozitul forfetar . Firma neavand activitate si neavand niciun venit niciodata, nu are cu ce plati acest impozit. Astfel ca m-am hotarat sa o dizolv si sa o radiez , dar la aceasta data are deja datorii catre stat, mai precis trebuie sa plateasca impozitul forfetar pe perioada 1 mai - 30 iunie 2009 . La radiere imi cere insa certificatul fiscal , fara de care nu se poate face radierea din cate am inteles eu . Pana la radierea firmei, am inteles ca obligatiile de plata ale firmei precum si penalitatile si dobanzile aferente acestor obligatii de plata , continua sa se perceapa si sa se adune .
Intrebarea mea este : Nu ar fi mai putin costisitoare declararea insolventei firmei de catre asociatul unic ? Am citit ca din momentul declararii insolventei , orice fel de datorie ( deci si impozitul forfetar) si penaliatati inceteaza . Este adevarat acest lucru ?
Declararea insolventei firmei este urmata de dizolvarea si radierea din oficiu a firmei ?
Costurile de dizolvare si radiere ale firmei sunt mai mari in cazul in care acestea se fac in mod voluntar, fata de cazul in care sunt facute dupa declararea insolventei ?
In cazul declararii insolventei e neaparat nevoie de vreo expertiza? Daca da cum poate firma sa faca o expertiza daca ea nu are din ce plati? ( Nu a avut si nu are venituri ci are datorii - impozitul forfetar)
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 19:49, 18 Iulie 2009
daca vreti sa lichidati firma apelati la o societate lichidatoare. Ea va urma procedurile si va va spune cat va poate costa lichidarea societatii si ce trebuie facut cu datoria. Daca sunt datorii si nu se pot achita ca nu este din ce, lichidatorul face un fel de ancheta sa vada din vina cui s-a facut datoria si nu se poate achita. De obicei administratorul, asociatul unic, ... sunt cei care raspund, si se poate ajunge sa se ceara achitarea datoriilor din patrimoniul propriu al acestuia.
Sincer nu va pot spune cum se merge daca lasati sa treaca timpul si sa asteptati sa va treaza in insolventa si sa inchida firma din oficiu Registrul Comertului, dar si treaba din oficiu implica numirea unui lichidator, si toata procedura din legea insolventei.
ceea ce am uitat sa precizez este ca NU se inchide automat firma, si NU se sterge datoria. Probabil se vor aduna dobanzile, si dobanzile la dobanzi ... ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii de la firma fara activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati ... (vezi toată discuția)
consecinte neplata impozit forfetar firma fara activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati ... (vezi toată discuția)
Insolventa firma care nu a avut niciodata activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, ... (vezi toată discuția)