Buna ziua.
Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati , patrimoniu . Eu sunt asociat unic . De la 1 mai 2009, s-a introdus impozitul forfetar . Firma neavand activitate si neavand niciun venit niciodata, nu are cu ce plati acest impozit. Astfel ca m-am hotarat sa o dizolv si sa o radiez , dar la aceasta data are deja datorii catre stat, mai precis trebuie sa plateasca impozitul forfetar pe perioada 1 mai - 30 iunie 2009 . La radiere imi cere insa certificatul fiscal , fara de care nu se poate face radierea din cate am inteles eu . Pana la radierea firmei, am inteles ca obligatiile de plata ale firmei precum si penalitatile si dobanzile aferente acestor obligatii de plata , continua sa se perceapa si sa se adune .
Intrebarea mea este : Nu ar fi mai putin costisitoare declararea insolventei firmei de catre asociatul unic ? Am citit ca din momentul declararii insolventei , orice fel de datorie ( deci si impozitul forfetar) si penaliatati inceteaza . Este adevarat acest lucru ?
Declararea insolventei firmei este urmata de dizolvarea si radierea din oficiu a firmei ?
Costurile de dizolvare si radiere ale firmei sunt mai mari in cazul in care acestea se fac in mod voluntar, fata de cazul in care sunt facute dupa declararea insolventei ?
In cazul declararii insolventei e neaparat nevoie de vreo expertiza? Daca da cum poate firma sa faca o expertiza daca ea nu are din ce plati? ( Nu a avut si nu are venituri ci are datorii - impozitul forfetar)
Cum isi poate statul recupera datoriile ( impozitul forfetar si penalitatile la neplata acestuia ), daca firma nu le poate plati si administratorul nu este vinovat de acest lucru ( neplata s-a datorat incapacitatii de plata nu relei credinte) ? ce se intampla in acest caz? Se poate invoca raspunderea administratorului ?
Va multumesc anticipat .
Da ,puteti invoca Legea nr. 85/2006-Art(2)-punctul 1,care spune ca pot declara insolventa comerciantii care nu detin nici un bun in patrimoniul lor.
Pentru acest lucru aveti nevoie de o persoana autorizata in insolventa(practician de insolventa) sau un avocat.
Va fi nevoie de un raport de expertiza pentru sustinerea cauzei.
Succes!