avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Hotarari AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Hotarari AGA

Unde si cum se poate contesta o Hotarare a Adunari Generale a Actionarilor astfel incat aceasta sa nu poata produce efecte.
Cel mai recent răspuns: opreas , utilizator 13:07, 18 Aprilie 2014
LEGEA SOCIETATILOR COMERCIALE = Legea nr.31/1990 cu completarile ulterioare.
Art. 132
(1)Hotararile luate de adunarea generala in limitele legii sau actului constitutiv sunt obligatorii chiar pentru actionarii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.
(2)Hotararile adunarii generale contrare legii sau actului constitutiv pot fi atacate in justitie, in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, de oricare dintre actionarii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat contra si au cerut sa se insereze aceasta in procesul-verbal al sedintei.
(3)Cand se invoca motive de nulitate absoluta, dreptul la actiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulata si de orice persoana interesata.
(4)Membrii consiliului de administratie, respectiv ai consiliului de supraveghere, nu pot ataca hotararea adunarii generale privitoare la revocarea lor din functie .
(5)Cererea se va solutiona in contradictoriu cu societatea, reprezentata prin consiliul de administratie, respectiv prin directorat.
(6)Daca hotararea este atacata de toti membrii consiliului de administratie, societatea va fi reprezentata in justitie de catre persoana desemnata de presedintele instantei dintre actionarii ei, care va indeplini mandatul cu care a fost insarcinata, pana ce adunarea generala, convocata in acest scop, va numi un reprezentant.
(7)Daca hotararea este atacata de toti membrii directoratului, societatea va fi reprezentata in justitie de catre consiliul de supraveghere .
(8)Daca au fost introduse mai multe actiuni in anulare, ele pot fi conexate.
(9)Cererea se va judeca in camera de consiliu . Hotararea judecatoreasca pronuntata este supusa numai apelului.
(10)Hotararea definitiva de anulare va fi mentionata in registrul comertului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. De la data publicarii ea este opozabila tuturor actionarilor.
Art. 133
(1)O data cu intentarea actiunii in anulare, reclamantul poate cere instantei, pe cale de ordonanta presedintiala, suspendarea executarii hotararii atacate.
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Este vorba de o Adunare generala a actionarilor care a fost convocata si s-a tinut de catre actionarul majoritar, fara convocarea celorlalti actionari fiind semnata in numele acestora de catre o persoana care nu are un mandat de reprezentare si este incompatibila cu aceasta calitate de reprezentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare a.g.a conelia anghel conelia anghel In ce conditii se poate solicita instantei anularea unei Hotarari Generale a Asociatilor , a unui S.R.L. din ianuarie 2012 si ce implica aceasta? Se solicita ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatilor mariamem mariamem Sunt asociata la o firma pe actiuni, iar in 2006 si 2007 cand s-a semnat situatia financiara la sfarsitul anului, nu am fost chemata la adunare , iar in locul ... (vezi toată discuția)
Actionar minoritar tovyis tovyis Buna ziua, fac parte dintr-o societate mixta : 10% o firma straina 45% o alta firma straina 10% o persona fizica 10% alta persoana 12% alta persoana ... (vezi toată discuția)