avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea de drept in urma amnistiei?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea de drept in urma amnistiei?

Buna, am fost condamnat in 1998 la 4 ani cu executare pentru furt calificat, chiar daca eu personal nu am furat nimic ci persoana cu care eram, ea fiind mult mai tanara ca mine eu am fost considerat "autor moral" "instigator" s.a.m.d.
Am fost eliberat in 2001 in luna Mai, ce voiam eu sa stiu, pentru ca nu am gasit nimic concludent pe Internet, nici macar daca Amnistia a intrat in vigoare sau nu, daca da, ce anume prevede.
Intrebarea mea: - Eu beneficiez de reabilitarea de drept sau nu? Adica daca merg maine sa scot cazierul va fi curat, sau trebuie sa deschid actiune in instanta? Pentru, ca din ce am citit, pe Internet, proiectul prevedea citez : "
amnistierea infractiunilor pedepsite cu inchisoare de pana la 6 ani si gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la 7 ani.
"
Va multumesc anticipat, cu stima si respect...si. Paste Fericit :)
Cel mai recent răspuns: VenoM12000 , utilizator 15:57, 19 Aprilie 2014
Vechiul Cod penal prevedea:
Reabilitarea de drept
Art. 134. - Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nici o altă infracţiune.
Prin urmare, singura solutie este reabilitarea judecatoreasca. Cum nu ati urmat aceasta cale, potrivit vechiul cod, acum trebuie sa va conformati noilor dispozitii ale Codului penal.
Noul Cod de Procedura Penala prevede in mod expres procedura reabilitarii in dispoz. art. 527 - 537 raportat la dispoz.art. 165 si urm. din Noul Cod Penal.
Conform dispoz. art. 165 Cod penal, reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, daca in decurs de 3 ani, condamnatul nu a savarsit o alta infractiune.
In cazul dv., este posibila reabilitarea judecatoreasca, prev. de art. 166 alin. 1 lit. a NCP:
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta dupa implinirea a 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani dar care nu depaseste 5 ani.

Calculul termenului de reabilitare
Art. 167. - (1) Termenele prevazute in art. 165 si art. 166 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnati la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata integral sau executarea ei s-a stins in orice alt mod.
(3) In caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere, daca la acea data hotararea de condamnare era definitiva, sau de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, daca actul de gratiere se refera la infractiuni in curs de judecata.
(4) In caz de suspendare sub supraveghere a executarii pedepsei, termenul curge de la data implinirii termenului de supraveghere.
(5) In cazul condamnarilor succesive, termenul de reabilitare se calculeaza in raport cu pedeapsa cea mai grea si curge de la data executarii ultimei pedepse.

Conditiile reabilitarii judecatoresti
Art. 168. - Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:
a) nu a savarsit o alta infractiune in intervalul de timp prevazut in art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.


Efectele reabilitarii de drept sau judecatoresti
Art. 169. - (1) Reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare.
(2) Reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare in functia din care condamnatul a fost scos in urma condamnarii ori de redare a gradului militar pierdut.
(3) Reabilitarea nu are efecte asupra masurilor de siguranta.

Reinnoirea cererii de reabilitare judecatoreasca
Art. 170. - (1) In caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o noua cerere decat dupa un termen de un an, care se socoteste de la data respingerii cererii prin hotarare definitiva.
(2) Conditiile prevazute in art. 168 trebuie sa fie indeplinite si pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.
(3) Cererea respinsa ca urmare a neindeplinirii unor conditii de forma poate fi reinnoita potrivit Codului de procedura penala.

Anularea reabilitarii
Art. 171. - Reabilitarea judecatoreasca va fi anulata cand, dupa acordarea ei, s-a descoperit ca cel reabilitat mai savarsise o infractiune care, daca ar fi fost cunoscuta, ar fi condus la respingerea cererii de reabilitare.

;)
Ok, va multumesc pentru raspunsul prompt, desi, sincer, speram la ceva mai..favorabil:). Traiam cu impresia ca in urma amnistierii se va curata si cazierul, din moment ce asa zisa mea fapta penala ar intra sub incidenta aminstierii. Deci, daca as fi facut o fapta, fara violenta, de curand, si as fi fost condamnat cu sau fara suspendare, la o pedeapsa pana in 5 ani, as fi beneficiat de amnistie, insa pentru reabilitare tot ar fi trebuit sa ma adresez unei instante?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa cu suspendare executarii sub supraveghere- reabilitare? mmmiha mmmiha Buna seara , In data de 25.10.2009 a ramas definitiva o condamnare care prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor ... (vezi toată discuția)
Reabilitare inainte de termen buna ziua am fost condamnat definitiv pe 6.11.2016 la 3 ani si ... Traian U Traian U Buna ziua am fost condamnat definitiv pe 6.11.2016 la 3 ani si 8 luni cu executare si 5 ani pedeapsa complementara. Am iesit conditionat pe 10.07.2018. Pot ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea dupa noul cod CRYS7709 CRYS7709 buna ziua, am avut o condamnare de 10 luni cu executare in 31 martie 2012 pana in 4 octombrie 2012 conditionat,dar de drept era in 31ian.2013,cand se sterg din ... (vezi toată discuția)