avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cat la suta se poate retine din pensie ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cat la suta se poate retine din pensie ?

Buna seara, as avea o intrebare daca poate cineva sa ma ajute: Unei femei, din greseala celor de la Casa de pensii, in perioada 01.04.2011 - 31.01.2014, i s-a dat atat pensia de urmas de care a beneficiat pana la data de 01.04.2011 cat si pensia pentru limita de varsta care i s-a stabilit cu aceeasi data (01.04.2011), rezultand o diferenta totala in plus de 9736 lei. Printr-o decizie a Casei de pensii din 14.03.2014 s-a stabilit ca aceasta suma sa fie recuperata de la beneficiar conform art. 181 din Legea 263/2010. La acest articol se prevede: "Art. 181
(1) Debitele provenite din prestaţii de asigurări sociale se recuperează prin executorii proprii ai CNPP, precum şi ai caselor de
pensii sectoriale şi se fac venit la bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) La recuperarea debitelor în conformitate cu dispoziţiile alin. (1) se aplică prevederile Codului de procedură fiscală în
materie". Ceeace nu intelegem ar fi cum se recupereaza concret aceasta suma: se retine din pensie un anumit procent (eu stiu ca nu se poate retine mai mult de 25 la suta), sau se recurge la alte masuri de executare...As ruga daca cineva poate sa ma ajute. Va multumesc anticipat si va doresc un Paste fericit alaturi de cei dragi si toate cele bune:)
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 03:37, 20 Aprilie 2014
1/4 din pensie.
Multumesc domnule avocat CLAUDIU LASCOSCHI, am uitat sa zic ca in finalul deciziei prin care s-a stabilit recuperarea sumei, se mentioneaza ca "prezenta decizie constituie titlu executoriu". In acest caz nu poate sa vina executorii de la Casa de pensii ca sa puna sechestru pe bunurile beneficiarei si sa le scoata la licitatie ca sa recupereze intgral suma dintr-o data ? Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc din suflet :kissing:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 181 din legea 263/2010 Mihaelaioli Mihaelaioli As vrea sa stiu ce stipuleaza art. 181, si anume cum se face recuperarea drepturilor necuvenite incasate de la asigurarile sociale( pensie). Multumesc (vezi toată discuția)
Drepul munci Diana Neculae Diana Neculae In ce lege sau ordin ce interzice caselor de pensii sa faca retinerii din pensi fara o hotarire judecatoreasca sau hotarare data pe proprie raspundere data la ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu Mainerici  Ctin Mainerici Ctin cf art 181 din legea 263 a pensilor, pensionari la limita de varsta pot cumula pensia cu salariul?dar l 329 interzice cumulul pentru pensie mai mare de 2022 ... (vezi toată discuția)