avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lnselaciune, impacare inaintea noului cod
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lnselaciune, impacare inaintea noului cod

intr un caz de inselaciune se poate primi o incetare a cercetarii judecatoresti daca impacare a intervenit inaintea intrarii noului cod penal? (care prevede ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala)...dar a intervenit dupa citirea actului de sesizare
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 11:35, 22 Aprilie 2014
NOILE CODURI din Justiție au intrat in vigoare din 01 Februarie 2014.
«Pentru fapte de înșelăciune mai vechi de 5 ani nu se mai pot depune plângeri penale»

Reducerea drastică a pedepsei, de la un maxim de 20 de ani la unul de 5 ani, înseamnă reducerea termenului de prescripție, inclusiv în cazul proceselor în curs, în această din urmă situație fiind vorba de termenul de prescripție specială. Concret, înșelăciunea se prescrie în 5 ani - socotiți de la data săvârșirii faptei. Așadar, pentru fapte de înșelăciune mai vechi de 5 ani nu se mai pot depune plângeri penale, iar acest lucru este valabil indiferent de cuantumul pagubei, pentru că în actualul cod nu s-a preluat noțiunea de înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave. Iar pentru urmăririle penale/procesele începute până la intrarea în vigoare a noului Cod penal, acestea se vor putea prescrie într-un interval de 7 ani și jumătate sau 10 ani, după cum se va cristaliza ca interpretare unitară în practica judiciară noțiunea aplicării legii penale mai favorabile pe acest subiect. Așadar, dacă procesul durează peste această perioadă, acțiunea penală se stinge.

Împăcarea părților înlătură răspunderea penală la infracțiunile pentru care așa ceva este prevăzut explicit. Este vorba de împăcare între suspect/inculpat și partea vătămată/partea civilă. Există o similitudine cu instituția infracțiunilor pedepsibile la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în sensul că retragerea plângerii constituie tot o formă de împăcare și are același efect, adică stingerea acțiunii penale.
Există și deosebirea că împăcarea părților poate interveni pentru a produce efectul stingerii acțiunii penale, până la citirea actului de sesizare a instanței, în vreme ce instituția plângerii prealabile permite stingerea acțiunii penale prin retragerea plângerii până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2014
Mihail_POPA, utilizator
deci inseamna ca voi fi condamnat deoarece impacarea a intervenit dupa citirea actului de sesizare?
Cand a fost citit actul de sesizare si in ce faza a procesului va aflati acum? Urmeaza termen?
actul de sesiyare a fost citi in noiembrie 2012,am mers pe recunoastere,dosarul a fost repus pe rol de doua ori,urmatorul termen vafi in luna mai (fond)
E in camera preliminara? Puteti sa imi dati un mesaj privat cu nr. de dosar? Vreau sa verific si eu pe portal.

Alte discuții în legătură

Incetare proces-impacare dupa citirea actului de sesizare-sentinta care contrazice oltul oltul Tip solutie: Încetat procesul penal Solutia pe scurt: În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C. pr. pen, admite apelurile declarate de inculpaţii XY şi YZ ... (vezi toată discuția)
Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)
Furt magazin AlexandraIc AlexandraIc Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog cu posibilele riscuri in cazul unui furt din magazine?Persoana in cauza este un baiat care s-a si drogat in trecut si ... (vezi toată discuția)