Buna ziua!
Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile culegerii nu au fost realizate de mine, ci s-a ocupat editura realizandu-le dupa indicatiile mele. Pe culegere apar eu ca unic autor, iar remuneratia primita a fost infima. Nu am incheiat niciun contract, niciun parteneriat. As vrea sa stiu ce drepturi (de autor si financiare) am eu asupra cartii respective.
Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe art. 12 - Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.
art.13 - Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a)reproducerea operei;
b)distribuirea operei;
c)importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera;
d)inchirierea operei;
e)imprumutul operei;
f)comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g)radiodifuzarea operei;
h)retransmiterea prin cablu a operei;
i)realizarea de opere derivate.