avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Drepturi de autor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Drepturi de autor

Buna ziua!
Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile culegerii nu au fost realizate de mine, ci s-a ocupat editura realizandu-le dupa indicatiile mele. Pe culegere apar eu ca unic autor, iar remuneratia primita a fost infima. Nu am incheiat niciun contract, niciun parteneriat. As vrea sa stiu ce drepturi (de autor si financiare) am eu asupra cartii respective.
Cel mai recent răspuns: ana_dark84 , utilizator 20:23, 27 Iulie 2014
Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
art. 12 - Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.

art.13 - Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a)reproducerea operei;
b)distribuirea operei;
c)importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera;
d)inchirierea operei;
e)imprumutul operei;
f)comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g)radiodifuzarea operei;
h)retransmiterea prin cablu a operei;
i)realizarea de opere derivate.
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca eu am drepturile de autor doar pentru ca apare numele meu pe coperta?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se realizeaza ... Alexutu123 Alexutu123 Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor? Daca eu creez o carticica si o vand pe amazon ca persoana ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor fotografii realizate in cadrul unui eveniment alinanegoita alinanegoita Bună seara! Vă prezint următoarea situație: Se fotografiază un eveniment (o nuntă). Mirii primesc albumul + pozele pe suport electronic. O cunoștință ... (vezi toată discuția)