avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se realizeaza ...

Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor? Daca eu creez o carticica si o vand pe amazon ca persoana fizica, am vreun raport juridic?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 29 Septembrie 2023
Autorul unei opere are următoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide dacă, în ce mod și când va fi adusă opera la cunoștința publică;
b) dreptul de a pretinde recunoașterea calității de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunoștința publică;
d) dreptul de a pretinde respectarea integrității operei și de a se opune oricărei modificări, precum și oricărei atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputația sa;
e) dreptul de a retracta opera, despăgubind, dacă este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciați prin exercitarea retractării.

Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod și când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimți la utilizarea operei de către alții.

Utilizarea unei opere dă naștere la drepturi patrimoniale, distincte și exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei;
c) importul în vederea comercializării pe piața internă a copiilor realizate, cu consimțământul autorului, după operă;
d) închirierea operei;
e) împrumutul operei;
f) comunicarea publică, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispoziția publicului, astfel încât să poată fi accesată în orice loc și în orice moment ales, în mod individual, de către public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate.
j) retransmisia operei.

Prin distribuire, în sensul legii, se înțelege vânzarea sau orice alt mod de transmitere, cu titlu oneros ori gratuit, a originalului sau a copiilor unei opere, precum și oferirea publică a acestora.

Vanzarea este un raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate link catre un site extern. se considera a fi nerespectarea dreptului de autor? vali_v vali_v Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu legalitatea postarii pe site-ul propriu linkuri catre alte site-uri, de orice natura: presa, vreme, legislatie, ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor fotografii realizate in cadrul unui eveniment alinanegoita alinanegoita Bună seara! Vă prezint următoarea situație: Se fotografiază un eveniment (o nuntă). Mirii primesc albumul + pozele pe suport electronic. O cunoștință ... (vezi toată discuția)