E legal cat timp la “Termeni si conditii” se acorda acest drept. “Termeni si conditii” este un contract intre detinatorii saiturilor si utilizatorii care trec pe acolo. Pot fi copiate unele texte, cerandu-se inscrierea sursei; sunt saituri care permit preluarea textelor dar numai pana la zece mii caractere (ca exemplu) - cu mentionarea sursei - si sunt saituri care interzic preluarea adreselor si postarea pe alte saituri.
E legal sa comentati subiectul pe ce forum doriti - daca regulamentul forumului respectiv permite si cand saitul unde e postat textul pe care doriti sa-l comentati permite preluarea adreselor si postarea pe alte saituri (majoritatea covarsitoare permite).
A posta legaturi pe alte saituri se poate traduce prin aceea ca distribuiti opera, o imprumutati, o comunicati (v. art.13 lit f) etc. Autorul poate autoriza si/sau poate interzice aceste operatiuni.
A comenta o opera ar putea ajunge sa aduca “atingeri operei”, atingeri care ar putea “prejudicia onoarea sau reputatia”.
Din aceste motive (si altele) trebuie sa cititi intotdeauna “Termeni si conditii” cand doriti sa preluati un link sau un text.
In momentul in care preluati un text (cu sau fara mentionarea sursei) exista riscul sa incalcati prevederile legale cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe.
Citez din L. 8/1996
Continutul dreptului de autor
Art. 10. Autorul unei opere are urmatoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica;
b) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;
d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despagubind, daca este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciati prin exercitarea retractarii.
Art. 13. Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei;
c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera;
d) inchirierea operei;
e) imprumutul operei;
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate.
Mai multe raspunsuri puteti afla citind legea privind dreptul de autor:
[ link extern ]
fontane a scris:
Nu prea inteleg de ce nu ar fi legal sa postez legaturi catre site-uri publice pe care le poate accesa oricine
Pentru ca e posibil ca autorul sa fi dorit ca opera lui sa fie “utilizata” strict pe saitul unde si-a dat acordul sa fie publicata - sau unde singur a publicat-o (v. art. 13 lit f)