avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordare CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordare CO

Hristos a inviat!
Am o mare rugaminte daca puteti sa-mi spuneti ,daca angajatorul nu vrea sa acorde concediul de odihna dupa un an de munca ce pot face?motiveaza ca nu are cine sa imi tinalocul.patronul este arab.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:39, 21 Aprilie 2014
Codul Muncii stabileste ca orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, care trebuie efectuat integral in fiecare an.
Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma
obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna ekimov ekimov Buna seara. Am o dilema in legatura cu concediul de odihna al mamei mele. Este bugetara, lucrand la spital iar superioara ei care se ocupa cu programarea ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de odihna adita100a adita100a daca seful direct nu vrea sa iti acorde concediu de odihna in perioada cand esti planificat la inceput de an ,pe motiv ca nu are oameni ce e de facut (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna NLY007 NLY007 Buna seara.Am si eu o mare nelamurire daca ma poate lamuri si pe mine cineva,mai pe larg este vorba de concediu de odihna am vreut sa imi iau concediu de ... (vezi toată discuția)