avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenajare spatiu depozitare in casa liftului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenajare spatiu depozitare in casa liftului

Buna ziua, este legala amenajarea unor spatii de depozitare in casa liftului? Scara blocului a fost proiectata cu doua lifturi, dar a fost instalat un singur lift. In spatiul aferent celui de-al doilea lift, unii proprietari si-au amenajat spatii de depozitare. Poate comitetul executiv al blocului sa decida schimbarea destinatiei unui spatiu tehnic (cred ca, casa liftului este un spatiu tehnic)? Daca este posibil acest lucru ce demersuri trebuiesc urmate, trebuiesc autorizatii de constructie?
Daca se poate va rog sa-mi indicati si articolele de lege corespunzatoare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 12:31, 24 Aprilie 2014
Legea 230/2007 de infiintare. organizare si functionare a asociatiei de proprietari:
Art.11
......
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
....................
Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
.....
e) modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale;
............
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.........
c) faptele prevazute la lit. e) si f), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a)-e) se aplica persoanelor fizice constatate vinovate, ..............
...........
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.

Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
elga50, moderator
sorink a scris:

Scara blocului a fost proiectata cu doua lifturi, dar a fost instalat un singur lift. In spatiul aferent celui de-al doilea lift, unii proprietari si-au amenajat spatii de depozitare.

Din moment ce a fost montat doar un singur lift, in mod normal al doilea spatiu (cunoscut ca si casa liftului), atat timp cat este clar delimitat de primul (incinta separata) si nu are nici un fel de instalatie tehnica nu este supus acelorasi reguli. Cand vine ISCIR-ul, de exemplu, nu are nici o treaba cu spatiul acela.
In astfel de conditii, asociatia de proprietari ar putea decide modul de folosire. Cel mai corect ar fi organizarea unei licitatii interne si cei care ocupa / folosesc spatiul sa plateasca niste bani care vor intra intr-un fond de chirii al asociatiei.
Multumesc "blocexpert".
Totusi banuiesc ca este nevoie de o autorizatie de constructie din moment ce acele spatii sunt modificate.
sorink, utilizator
sorink a scris:

Totusi banuiesc ca este nevoie de o autorizatie de constructie din moment ce acele spatii sunt modificate.

Autoritatile nu elibereaza autorizatii pentru modificat spatii cu destinatie speciala din cadrul imobilelor de locuit in comun

Autoritatile nu elibereaza autorizatii pentru modificat spatii cu destinatie speciala din cadrul imobilelor de locuit in comun

Pai cum ramane cu art. 56, e) din legea 230 ?

Din cate stiu eu si pentru modificarea proprietatii private este nevoie de autorizatie de constructie.

Sunt putin confuz...
sorink, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)