Gradul de rudenie se socoteste pe linia ascendenta a filiatiei pana la autorul comun si apoi in jos pana la ruda despre care este vorba.
Astfel, parintii sunt rude de gradul unu, fratii sunt rude de gradul doi (o treapta in sus pana la parinte, inca una in jos pana la frate) unchii si matusile sunt rude de gradul trei (o treapta in sus pana la mama/tata, inca una pana la bunic/bunica, una in jos pana la unchi/matusa)
Potrivit art.28 (1) din OUG 44/2008, intreprinderea familiala este constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii.
Conform art.2 din acelasi act normativ, in sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
d) familia – sotul, sotia, copiii acestora care au implinit varsta de 16 ani la data autorizarii intreprinderii familiale, rudele si afinii pana la gradul al patrulea inclusiv;
Codul civil prevede
Art. 406
Rudenia in linie dreapta sau colaterala
(1) Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta.
(2) Rudenia este in linie colaterala atunci cand rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(3) Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul intai, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea
Din cate cunosc, (+ am sunat la Finante - Timis) I.F. nu pot avea angajati. Doar PFA si II pot avea salariati. Cunoasteti alta informatie in acest sens?