avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... grade de rudenie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

grade de rudenie

parintii sunt considerati rude de gradul 1 in cazul in care sunt casatorit?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 13:49, 16 Noiembrie 2011
conform codului familiei:Art. 46. - Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) în linie dreaptã, dupã numãrul nasterilor; astfel, fiul si tatãl sunt rude de gradul întâi, nepotul de fiu si bunicul sunt rude de gradul al doilea;
b) în linie colateralã, dupã numãrul nasterilor, urcând de la una dintre rude pânã la ascendentul comun si coborând de la acesta pânã la cealaltã rudã; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul si nepotul de gradul al treilea, verii primari de gradul al patrulea.
Rudenia firească este legătura de sânge şi, prin reglementarea legală, legătura dintre două sau mai multe persoane care coboară unele din altele, precum tatăl, fiul, nepotul de fiu, sau care fără a descinde unele din altele au un autor comun, precum fraţii între ei sau verii primari.
Rudenia în linie dreaptă reprezintă legătura de rudenie dintre persoane care coboară unele din altele, fie în sensul că persoana este copilul celeilalte, fie în sensul că persoanele respective nu sunt născute una din alta, dar între ele există un şir neîntrerupt de naşteri, un şir neîntrerupt de persoane între care s-au stabilit, prin faptul naşterii, legătura de la părinte la copil. Rudenia în linie dreaptă este legătura bazată pe descendenţa directă (de exemplu, părinţi - copii) sau indirectă (de exemplu, bunici - nepoţi) a unei persoane din alta.
Rudenia în linie colaterală este legătura de rudenie dintre două persoane care, fără a descinde una din alta, au un autor comun. De exemplu, fraţii între ei, verii primari între ei.
Prin căsătorie ia naştere rudenia de sânge dar şi rudenia prin alianţă sau afinitate şi este creată ca urmare a legăturii dintre soţ şi rudeniile celuilalt soţ.

Din punct de vedere juridic, SOTII NU SUNT RUDE!
Casatoria si rudenia sunt institutii juridice diferite
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Adorjan Ramona, Consilier juridic
Noul Cod civil:

Art. 406. - (1) Rudenia este în linie dreapta în cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta.
(2) Rudenia este în linie colaterala atunci când rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun.
(3) Gradul de rudenie se stabileste astfel:
a) în linie dreapta, dupa numarul nasterilor: astfel, copiii si parintii sunt rude de gradul întâi, nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
b) în linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcând de la una dintre rude pâna la ascendentul comun si coborând de la acesta pâna la cealalta ruda; astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul, de gradul al treilea, verii primari, de gradul al patrulea.

Indiferent daca sunteti sau nu casatorit, parintii sunt rude de gradul intai. In plus, sotii nu sunt rude...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire gabrielamichell gabrielamichell sunt var de al doilea cu decedatul ,nu are mostenitori ,mostenirea este din batrani,decedatul are certificat de mostenire ,pot deschide succesiunea dupa 1 de ... (vezi toată discuția)
Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)
Martor ruda cu reclamantul (var primar) gabrielsolon gabrielsolon la un proces civil poate fi audiat vara mea primara tatal meu este frate cu mama ei ,ea poate fi audiata indosar///???????:O (vezi toată discuția)