avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... care sunt caile de atac impotriva unei hotarari ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

care sunt caile de atac impotriva unei hotarari irevocabile data de Curtea de Apel Bucuresti?

In urma divortului, in 2006, am obtinut minora spre crestere si educare, cu un program de vizita la domiciliul fostului sot "de doua ori pe luna, de sambata orele 10 pana duminica orele 16".
In 2007, la Jud. S 4, m-a dat in judecata pt stabilirea unui alt program de vizita care sa includa si vacantele minorei. In timpul procesului a schimbat de mai multe ori perioadele de vacanta (nefiind "precizari"), ajungand sa ceara prima saptamana din vacanta de iarna (cea cu Craciunul) si toata luna august (1-30), plus mentiunea de primul si al treilea sfarsit de sapatamana-lunar. Am acceptat in parte conditiile lui cu mentiunea ca am si eu dreptul de a petrece sarbatorile de Craciun cu minora, deci sa fie acceptat un an la mine-unul la el. Legat de luna august am acceptat sa mearga doar 2 saptamani, deoarece si eu am concediu (verificabil!) tot in luna august, iar celelalte 2 saptamani in iunie sau iulie; mai mult, eu sunt parintele caruia i-a fost incredintata minora, deci am dreptul la legaturi personale cu minora (ceea ce nu imi permite pe perioada vizitelor) si in aceasta perioada va fi schimbat modul de viata, mediul familial si intrerupte legaturile minorei cu familia ei (mama, frate, bunica, unchi, prieteni, etc).
Instanta, pe baza unor neadevaruri expuse de el in timpul procesului si contracarate de mine prin dovezi materiale, a pronuntat hotararea asa cum a cerut el prin actiune cu apel la TMB. Am facut apel. Dupa o prima amanare si o singura sedinta, fara a se tine cont de motivele mele legale si intemeiate,nementionandu-se in caietul de sedinta nimic din ce a sustinut avocata mea, mi s-a respins ca nefondat, s-a decis ca ramane valabila hotararea data de Jud. S 4, cu drept de recurs la Curtea de Apel.
Am facut si recurs la Curtea de Apel, venind cu noi dovezi in sustinerea cauzei mele. Pe 30.04.2009, in sedinta, mi s-au adus noi acuzatii (care nu pot fi sustinute prin probe, ci dimpotriva, o verificare l-ar fi acuzat pe el de afirmatii mincinoase). Instanta a ramas sa se pronunte dupa incheierea sedintei, nedandu-ne drept la replica. Si s-a pronuntat: "recursul respins ca nefondat si cu cheltuieli de judecata".
Acum, problema si dilema mea este urmatoarea: chiar nimeni nu tine cont de legi, de adevar si dreptate, de conditiile sociale ale familiilor, de BINELE MONORILOR??????????? Oare minciuna si nedreptatea sunt la putere in justitia romaneasca?????
Care sunt posibilitatile mele de a ataca aceste hotarari? Am la dosar multe acte care dovedesc minciunile lui, dar nu cred sa le fi citit cineva.
Spuneti-mi va rog ce pot face LEGAL, eu nefiind o persoana "josnica", nu vreau sa mai cheltui bani (utili in cresterea copiilor) pe procese pierdute dinainte in favoarea unui om fara caracter.
In prezent astept de 7 luni sa se pronunte Parchetul S4 asupra reclamatiei de neplata a pensiei minorei, pe o perioada de mai mult de 60 zile. Oare trebuie sa astept pana ajunge minora la majorat? Acum are 9 ani si nevoi mult mai mari decat cei 388 lei pe care ii trimite, el avand un salariu mult mai mare (pensia a fost stabilita la nivelul lunii sept 2007).
Va rog din suflet sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters48380 , utilizator 19:03, 3 Mai 2009
Desigur ca interesul superior al minorul;ui primeaza in aceste cazuri insa impotriva unie asemenea soilutii definitive si irevocabile nu mai puteti formula decit evetuale cai extraordinare de atac (revizuire sau contestatie in anulare)/ Avind in vedere ca in asemenea cauze nu se poate invoca puterea lucrului judecat ati putea promova o alta actiune pe considerentul schimbarii conditiilor care au determinat pronuntarea primei solutii.
legat de afirmatia dvs "puteti formula decit evetuale cai extraordinare de atac (revizuire sau contestatie in anulare)", imi puteti spune cam care sunt termenele pt asa ceva (presupun ca exista niste termene in interiorul carora pot cere revizuire sau contestatie in anulare)?
In primul rand,nu recomand ,in acest caz calea extrordinara de atac.Inclin sa cred ca cea mai potrivita solutie ar fi introducerea unei noi actiuni!Inainte de toate trebuie sa studiati Jurisprudenta,va recomand Dreptul familiei-Culegere de practica judiciara Corneliu Turuianu Editura C.H. Beek.Cautati spete asemanatoare si impreuna cu motivatia schimbarii conditiilor care au determinat pronuntarea primei solutii,introduceti o noua actiune.Nu trebuie sa va angajati neaparat avocat,trebuie sa fiti sincera in fata instantei si sa va sustineti cauza coerent si cu fermitate.Trebuie sa aveti in vedere faptul ca dv. nu ati convenit in fata instantei sa acceptati conditiile fostului sot.Trebuie sa va bazati in tot ce afirmati pe Binele minorului,Renuntati la acuzatii directe,scoateti in evidenta doar de ce nu este benefic pentru minor sa petreaca atata timp cu fostul sot(varsta minorului conteaza)
va multumesc mult pentru sfaturi si le voi urma. B-)
Solutia ar fi introducerea unei noi actiuni prin care instanta sa stabileasca un nou program de vizitare , desi mi-ar fi greu de crezut ca instanta va admite o astfel de cerere avand in vedere faptul ca reclamant este parintele caruia i s-a incredintat minorul.

Termenele de exercitare a cailor de atac extraordinare sunt :
- contestatie in anulare . Pentru exercitarea contestaţiei în anulare, legea nu stabileşte un termen fix.
Termenul aplicabil pentru ambele tipuri de contestaţie diferă după cum hotărârea care se atacă este sau nu susceptibilă de executare silită . Astfel :
a) dacă hotărârea este susceptibilă de a fi pusă în executare, contestaţia se poate exercita face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit la art. 401 alin. 1 lit. b sau c C.proc.civ., adică până când cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit ori debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
b) dacă hotărârea atacată nu este susceptibilă de executare , contestaţia poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă . Aceasta înseamnă că, dacă, de exemplu, hotărârea a devenit irevocabilă la data de 15 august 2006, se poate formula contestaţie împotriva acesteia în 15 zile de la data când s-a luat la cunoştinţă de hotărâre , dar nu mai târziu de 15 august 2007. Dacă partea ia cunoştinţă de hotărâre după 15 august 2007, nu va mai putea ataca hotărârea pe calea contestaţiei în anulare.

- revizuire . Codul de procedura civila prevede , art. 324. - (1) Termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti:
1. în cazurile prevăzute de art. 322 pct. 1, 2 şi 7 al. 1, de la comunicarea hotărârilor definitive, iar când hotărârile au fost date de instanţe de recurs după evocarea fondului, de la pronunţare; pentru hotărârile prevăzute la punctul 7 al. 2 de la pronunţarea ultimei hotărâri;
2. în cazul prevăzut de art. 322 pct. 3, de la cel din urmă act de executare;
3. în cazurile prevăzute de art. 322 pct. 4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotărâri termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora;@
4. în cazurile prevăzute de art. 322 pct. 5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă ori, după caz, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea desfiinţată sau modificată pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere;
5. în cazurile prevăzute de art. 322 pct. 6, de la comunicarea hotărârii definitive făcută statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publică, sau de la întoarcerea dispărutului ori de la dobândirea capacităţii; în aceste din urmă două cazuri termenul fiind de 6 luni.
(2) În cazul art. 322 pct. 8 termenul de revizuire este de 15 zile şi se socoteşte de la încetarea împiedicării.
(3) Pentru motivul prevăzut la art. 322 pct. 9, termenul este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alte discuții în legătură

Instanta fond ContSters154816 ContSters154816 Buna ziua Imi spuneti va rog daca decizia instantei de fond intr-o cauza civila poate fi data definitiva si irevocabila ??? Va multumesc (vezi toată discuția)
Cale de atac simo79 simo79 Buna seara si La multi ani! am nevoie de un raspuns din partea dvs. din nou . Ce cale de atac poate fi urmata in cazul unei decizii civile irevocabile ... (vezi toată discuția)
Informatie iroxana iroxana Va rog sa imi spuneti daca un proces civil cu sentinta civila si recurs cu decizie irovocabila si definitiva mai are alta cale de atac (daca se mai poate ... (vezi toată discuția)