avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare somer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare somer

Am un salariat care si-a dat demisia si pleaca cu data de 1 mai.Vreau sa angajez in loc pe altcineva care este in somaj (persoana gasita de mine).Care este procedura exacta si ce trebuie sa fac eu ca angajator si persoana pe care vreau sa o angajez?Unde gasesc si eu informatiile corecte despre acest lucru?
Cel mai recent răspuns: super3gina , utilizator 19:57, 23 Aprilie 2014
Procedura de angajare este aceeasi ca si in cazul unei persoane care nu este somer.

Art. 85 din Legea nr.76/2002
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Abrogat.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.
Ma intereseaza procedura legata de AJOFM.Avand in vedere ca postul devine vacant abia la 1 mai,mai trebuie sa declar locul de munca vacant?Sau pur si simplu fac o instiintare scrisa cum ca angajez somerul si sa i se inceteze indemnizatia de la data de 1 mai si acesta sa o depuna la AJOFM?Sau ii inchei contractul de acum cu data de incepere a activitatii la 1 mai si se duce cu el la AJOFM?
Precizez ca cim va fi pe durata nedeterminata iar persoana respectiva a mai lucrat la noi in ultimii 2 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
super3gina, utilizator
1. Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 10

(1) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul date privind numărul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncă.
(3) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate potrivit alin. (1), în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 3

(1) Prin sintagma locuri de muncă vacante, potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din lege, se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create.
(2) Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante, precum şi comunicarea de către angajatori a ocupării locurilor de muncă vacante care au fost comunicate se vor face pe suport hârtie sau în format electronic, conform formularelor prevăzute în anexa nr. 1A, respectiv în anexa nr. 1B. Prin format electronic se înţelege suport magnetic, e-mail ori serviciul online pentru comunicarea locurilor de muncă vacante sau ocuparea acestora oferit de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
(3) Obligaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) şi (3) din lege se consideră îndeplinită în situaţia în care comunicarea prevăzută la aceste texte de lege se realizează prin transmiterea formularului corespunzător prevăzut la alin. (2), în termenul prevăzut la art. 10 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege.
(4) Termenul prevăzut la art. 10 alin. (1) din lege se îndeplineşte la sfârşitul celei de a 5-a zile lucrătoare, ora 24,00, din perioada de 5 zile lucrătoare de la vacantarea locului de muncă. Perioada respectivă se calculează începând cu data vacantării, respectiv creării locului de muncă, în situaţia în care această dată nu este declarată zi nelucrătoare, sau cu prima zi lucrătoare, în situaţia în care vacantarea locului de muncă s-a realizat într-o zi declarată nelucrătoare.
(5) Termenul de o zi de la data ocupării locului de muncă, prevăzut la art. 10 alin. (3) din lege, se îndeplineşte la sfârşitul primei zile lucrătoare, ora 24,00, următoare datei în care s-a ocupat locul de muncă în condiţiile legii.
(6) Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante sau ocuparea acestora se poate realiza prin serviciul on-line oferit de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prevăzut la alin. (2), începând cu data de la care acest serviciu on-line devine operativ, dată care se face publică de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pe pagina de internet a instituţiei.


Formularele le puteti gasi aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu m-ati inteles.Locul de munca devine vacant abia la 1 mai 2014.Eu am deja pe cine sa angajez doar ca este somer.Si vreau ca la data de 1 mai sa-si inceapa activitatea in locul salariatului care si-a dat demisia si are ultima zi de lucru 30 aprilie 2014.
E aceeasi procedura in toate cazurile, doar ca veti prezenta dvs la AJOFM si dosarul noului angajat.

Alte discuții în legătură

Loc de muncă vacant ianasi claudia ianasi claudia Bună ziua, Dacă am un loc de muncă vacant sunt obligat să îl anunț la AJOFM? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Comunicare angajare la somaj anexa 1b Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua , Spuneti-mi va rog, am citit ceva despre anexa 1 b referitor la comunicarea ocuparii locului de munca vacant, daca de exemplu fac o angajare la ... (vezi toată discuția)
Instiintare incadrare in munca gina2010 gina2010 Buna ziua, instiintarea incadrarii in munca trebuie transmisa anterior inceperii activitatii de catre viitorul salariat? (vezi toată discuția)