avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ce inseamna dar e groznic) . Problema e ca nu ma descurc, nu fac fata fizic si psihic si le-am propus sa ma mute pe alt post(sunt o muncitoare buna), dar refuza. Atunci le-am propus sa ma concedieze, dar refuza acest lucru. Stiu de ce fac asta. Ei vor sa angajeze oameni noi , pentru ca am inteles ca se acorda de la guvern niste facilitati (bani-sume mari ) pentru persoane tinere angajate. Iar pe mine ma umilesc, nu reusesc sa-mi iau pauzele(ca sa recuperez), nu mananc nimic timp de 8 ore si am slabit ingrozitor din cauza stresului si a acestui post fortat. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac. Stiu ca exista in codul muncii art.61, lit.d care stipuleaza concedierea pe motiv ca salariatul este incompatibil profesional,dar ce as putea face. Va multumesc! P.S. : Am uitat sa precizez ca am 47 de ani.
Cel mai recent răspuns: chance1 , utilizator 03:39, 24 Aprilie 2014
Daca nu mai doriti sa lucrati pe acest post, puteti sa demisionati.
Nu inteleg de ce vreti sa fiti concediata, cand puteti demisiona si nu sunteti obligata sa motivati in vreun fel aceasta decizie, trebuie doar sa respectati perioada de preaviz.
Pentru a putea fi concediata in baza acelui articol, trebuie sa se urmeze mai multi pasi de catre angajatorul dvs.
Daca imi dau demisia, nu beneficiaz nici macar de somaj(si-l merit dupa 7 ani de ocna la ei). Am nevoie de acest somaj pana imi gasesc altceva de lucru.

Ce anume trebuie sa faca angajatorul si ce trebuie sa fac eu?

Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Pentru a va concedia angajatorul trebuie sa va cerceteze disciplinar si de asemenea sa va evalueze profesional pentru a se constata ca nu corespundeti profesional.
Concedierea pentru necorespundere profesionala nu presupune cercetarea disciplinara asalariatului in cauza..

Pasii de urmat in acest caz sunt :
a) Evaluarea salariaului.
Art. 63 alin. (2) din Codul muncii prevede: Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

b) Trecerea intr-o alta munca
Art.64 (1) C.mun. - In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor legale, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

c) Preavizarea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul la preaviz.
Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut de lege, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
Art.64 (2) C.mun. - In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

e) Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta necorespunderea profesionala a salariatului.
Art.62 (1) C.mun. - In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.

Alte discuții în legătură

Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)