avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contracte folosite de ONG-uri
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contracte folosite de ONG-uri

Buna seara,

va rog sa ma ajutati, sunt incepator in mediul ONG, as vrea sa stiu:

1. ce tipuri de contract poate incheia o organizatie non-guvernamentala cu traineri/ experti persoane fizice (care nu au firme proprii sau PFA) pt realizarea unor traininguri (orice alt contract in afara de contract de munca) si care e baza legala pt acestea (ce legi se aplica).

2. daca trainerii sunt deja colaboratori ai unei alte organizatii (sau fundatii), ONG-ul meu poate incheiat contract cu cealalta organizatie unde lucreaza trainerii (in baza contractului/ acordului de parteneriat, se stabileste ca organizatia va asigura 2 traineri pentru realizarea de trainguri)? Acest tip de contractare este una directa sau poate fi considerata ca sub-contractare? Va intreb deoarece e vorba de un proiect din fonduri nerambursabile in cadrul caruia trebuie sa organizam trainiguri insa trainerii cu care vrem sa lucram vor sa incheie contract cu propriul lor ONG iar ghidul de management al proiectului permite doar contractare (directa) nu si sub-contractare.

Multumesc anticipat, nu stiu care e practica in mediul ONG si as vrea sa ma lamuresc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:24, 1 Mai 2014
1. Veti incheia contract civil de prestari servicii cu fiecare trainer in care treceti obiectul de activitate (detaliati ce va face el, ce va preda, numarul de ore, modul de evaluare, etc.), perioada de derulare a contractului, plata si modul de plata, daca se face plata in mai multe etape sau la sfarsitul perioadei, a lunilor cat dureaza cursul, modul de retinere si virare a impozitelor (e bine sa-i retineti impozitele in intregime pentru ca persoana sa nu mai fie nevoita sa-si depuna singira declaratia 200 anul urmator). E foarte important ca toate aceste detalii sa le treceti in contract.
Apoi veti depune declaratia 112 pana pe 25 a lunii urmatoare celeia in care veti plati trainerul. Tot pana la acea data va trebui sa platiti si contributiile la buget conform celor declaratie in D112.
In anul urmator veti depune pana pe 28 februarie declaratia 205 cu numele, cnp-ul si impozitul pe venitul din contractele civile de la toti trainerii pe care i-ati platit in anul precedent.

2. Prin acel acord de parteneriat puteti sa folositi acel training care are contract si e platit de alt ong dar ong-ul dumneavoastra nu il poate plati. Asa ca mai bine faceti direct contract cu respectivul si respectati astfel si ce scrie in instructiuni cu interdictia subcontractarii.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. prompt si informatiile deosebit de utile pe care mi le-ati dat.
Inca nu mi-e f clar de ce nu putem face contract direct cu ONG-ul respectiv pentru plata trainerilor, ei spun ca au procedat asa in multe contracte din fonduri europene.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
ContSters319902, utilizator
Contractul despre care v-am vorbit il faceti cu omul nu cu ong-ul. Daca doriti sa faceti contract cu ong-ul trebuie sa va dea factura si chitanta. E alt fel de relatie contractuala.
Dar vedeti cum e trecuta in buget acea valoare pentru ca prima se incadreaza la plati cu colaboratorii iar a doua varianta la achizitii de bunuri si servicii. Deci cel mai bine sa vorbiti cu cine a gandit si redactat cererea de finantare si proiectul de buget.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
george-neagu, moderator
OK, am inteles, multumesc mult!
La prima vedere, e posibila si varianta 2. Nu e, insa, clara semnificatia textului "ghidul de management al proiectului permite doar contractare (directa) nu si sub-contractare". Ar fi mai simplu daca ati reproduce (cita) paragraful la care faceti referire

Alte discuții în legătură

Conventie civila de prestari servicii vs contract de consultanta rrscrstn rrscrstn Sunt asociat unic al unui srl care are in obiectul de activitate consultanta pentru afaceri si management (CAEN Rev. 2 7022) si formare profesionala (CAEN Rev. ... (vezi toată discuția)
Colaborare cu o stenografa pensionara la sedintele ca Catela Catela O organizatie non profit are o colaborare cu o stenografa in baza unui contract de colaborare pentru sedintele CA. Mentionez ca persoana in cauza este ... (vezi toată discuția)
Convenție civila cu un training la un ong AlexandraFrunza AlexandraFrunza Bună ziua! Reprezint un ong, avem un proiect si dorim să facem o conventie civila cu un trainer, pentru prestarea serviciilor de training pe durata limitata. ... (vezi toată discuția)