Multumesc pentru raspuns. Am verficat cu colegii si partenerii din proiect si se pare ca e vorba doar de incadrarea bugetara a trainerilor la capitolul staff (permanent sau nu), deoarece exista si capitol separat de sub-contractare/colaboratori externi. Daca contractul deja s-a incheiat intre ONG-ul meu si cealalta organizatie (pt furnizarea trainerilor), cum putem explica si argumenta ca nu e vorba de o sub-contractare ci de un contract direct cu trainerii, aceasta fiind modalitatea dorita de ei? ONG-ul nostru nu are salariati permanenti, suntem angajati doar cand e un proiect (pe durata determinata) si fiecare colaboreaza cu ONG-ul incheind contract fie intre el ca PFA si ONG, firma sa-ONG, etc. deoarece nimeni nu vrea sa incheie contract de munca (din cauza taxelor f mari). Astfel, daca ONG-ul nu are o practica permanenta in a avea contracte de munca individuale cu colaboratorii, ci doar aceste tipuri de contractare in functie de preferinta colaboratorilor, cum se poate explica legal ca nu e vorba de o sub-contractare ci de modul de lucru al organizatiei? Multumesc!
1. Contract in baza Codului Civil, cum s-a precizat deja, insa cu mare grija pentru evitarea riscului de recalificare fiscala si de dreptul muncii in simulatie prohibita de lege pentru ascunderea unui raport de munca. E permis contractul civil pentru prestatii ocazionale si de durata relativ scurta. E in regula sa faci contract civil pentru un training de cateva ore sau cateva zile, daca insa acel trainer face multe zeci sau chair sute de ore de training intr-un an, pe baza de contract civil, mai ales cand e acelasi contract in acelasi proiect si deci se stia din start ca va dura si vor fi multe ore, sunt sanse mari sa fiti sanctionati si de ITM pentru neincheierea unui contract de munca cu timp partial, si de organele fiscale ca nu ati virat contributiile sociale obligatorii la nivelul cerut pentru contracte de munca, si veti avea de platit sume mari si suportat amenzi etc. De acuze penale de evaziune fiscala insa nu cred ca este risc semnificativ decat daca a fost vorba de chestii pe scara mare, de exemplu trainer care a lucrat multe sute de ore intr-un an in baza acelui contract civil....
2. Depinde de specificatiile ghidului de finantare, dar in principiu de cate ori o persoana fizica iti presteaza ceva nu in baza unui contract de munca sau de voluntariat sau contract civil, ci e un contract de prestari servicii cu un PFA sau o persoana juridica, incadrarea va fi ca externalizarea serviciilor, numia de obicei in acest domeniu "subcontractare", care e de regula limitata pentru a evita situatia in care un ONG e beneficiar de fonduri dar de fapt tot sau mare parte din proiect e facut prin terti contractati de el si e practic mai mult un intermediar. Daca in baza unui contract cu alt ONG va vin acei traineri, nu va intereseaza ca relatie contractuala au ei cu acel ONG, el va taie dvs. factura si dvs. ii virati lui banii pentru serviciile de training prestate. Iar daca faceti contracte directe cu acei traineri, indiferent de tipul de contract, nu mai conteaza daca si ce contract exista cu acel ONG si nu il mentionati si depuneti la finantator ( rolul acelui contract putatnd fi cel mult de acceptare ca acei traineri sa va presteze si Dvs. si eventual clauze de non-solicitation de genul ca nu va e permis sa ii contractati si pentru altceva decat acea prestatie....).