avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune. Rate platite de un mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune. Rate platite de un mostenitor

Buna ziua,
Am si eu o problema. Situatia de fapt se prezinta astfel : Suntem doua surori. Tatal nostru a decedat si de pe urma lui a ramas un apartament de doua camere in care locuiesc eu si am locuit tot timpul. De cand a murit tatal nostru s-a mutat si sora mea. Tatal nostru a cumparat apartamentul, pe care-l detinea cu chirie, prin legea 61/90, dar ratele le-a platit sora mea, aproape 80% din valoarea casei, ca girant platitor, de la ea de la servici si le-a terminat de platit cu mult inainte sa moara tatal nostru, cu mai mult de 3 ani.
La notariat, certificatul de mostenitor s-a facut pe cote de 1/2. Acum, la iesirea din indiviziune { mai este o luna si se implinesc 3 ani de la data C.M.}, sora mea pretinde intreg apartamentul, pe motiv ca l-a platit, si ca daca nu sunt de acord ma va da in judecata. Eu locuiesc acolo si nu am unde sa ma duc.
Eu ce drepturi am? Am sanse sa-mi revina jumatate din apartament?
Cel mai recent răspuns: Carmen C. , utilizator 14:42, 3 Mai 2009
Da,intrucat detineti 1/2 din apartament.Daca va da in judecata si sa zicem Instanta admite actiunea,atunci trebuie sa-i platiti sorei o parte din apartament pentru a locui .La iesirea din indiviziune pe situatia prezentata de dv.,sora trebuie sa va dea bani(sulta).
Multumesc pentru promptitudine!
Sora mea spune ca ea are un drept de creanta asupra apartamentului, de 80% din valoare, si ca ei ii va reveni apartamentul, mai ales ca acum locuieste si ea aici, si ca eu trebuie sa-i platesc sulta de 10%, jumatate din cat a platit tatal nostru.
Revin cu unele precizari.
Daca ea, sora mea , care a platit ratele, nu a cerut banii tatalui meu, cat acesta mai era in viata { de cand a terminat sora mea de platit si pana la decesul tatalui nostru au trecut 3ani si 10 luni} mai are vreun drept de creanta?
Iar daca, asa cum spune ea, este datorie a mostenirii, atunci nu-i revine si ei jumatate din datorie?
Cat ar trebui sa-i platesc sulta?
dreptul la actiune este prescris. in termen detrei ani putea sa ceara sora d-vs banii de la tatal d-vs. Vedeti ca certificatul de mostenitor are caracter conventional iar sora v-a recunoscut in fata notarului cota de 1/2 din apartament. Nu cred ca trebuie sa instrati in panica. Totusi daca sora va da in judecata e bine sa apelati la un avocat.
Subscriu la cele afirmate de colegii mei:
Dreptul de creanta pretins de sora dv. s-a prescris dupa expirarea termenului de 3 ani de la data platii ultimei rate.
Aceasta nu poate pretinde nici ca 80% din cval. apartamentului este o datorie a mostenirii, deoarece tatal a decedat cu mai mult de 3 ani dupa achitarea ratelor, astfel ca, la data decesului sau acesta nu avea nicio datorie, prin urmare nici mostenitorii sai, in speta dv. si sora.
Astfel, in opinia mea, cu atat mai mult ca exista si certificate de mostenitor in cote de 1/2 parte fiecare, pe numele fiecarei surori, certificatul dv. de mostenitor nefiind atacat in instanta, prin iesirea din indiviziune, ambele parti aveti cote egale de 50% fiecare. Punct.
In cazul in care sora dv. pretinde mai mult in procesul de iesire din indiviziune, angajati un avocat. ;)

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire intre surori vitrege ContSters321662 ContSters321662 suntem 2 surori de sange si una doar dupa tata,apartamentul a fost cumparat de tata inainte de a se casatori cu mama surorii noatre vitrege,dupa scurt timp au ... (vezi toată discuția)
Succesiune si partaj succesoral cristina.00 cristina.00 este legal(posibil) ca eu sa ii dau jumatate din contravaloarea apartamentului surorii mele atata timp cat mama noastra este in viata? se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)