avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Ce ati face in urmatoarea situatie?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Ce ati face in urmatoarea situatie?

Sa presupunem ca ati fi judecator. Inculpatul nu isi recunoaste vina si studiati probele din dosar. Dupa analizarea probelor estimati probabilitatea ca inculpatul e vinovat e intre 80 si 90% (presupunem ca puteti face o estimare destul de precisa si in realitate probabilitatea ca sa fie vinovat e intre 80 si 90%, exista un dubiu rezonabil ca ar fi vinovat dar in acelasi timp cel mai probabil e intr-adevar vinovat).
Dati condamnare sau achitare?

Daca dati condamnare probabil o sa dati si in alte cazuri similare (cand probabilitatea ca inculpatul e vinovat e mare dar nu 100%). In medie la fiecare 9 persoane condamnate correct o persoana nevinovata va face puscarie (daca e vorba de o infractiune serioasa poate o perioada semnificativa, 10-20 ani sau mai mult) daca probabilitatea e 90%. Daca e de 80% atunci la fiecare 4 persoane condamnate correct o persoana nevinovata va face puscarie. Asta in medie. Dar 100% o sa se intample la un moment dat sa bagati la puscarie un nevinovat.

Daca dati achitare asta ar insemna ca foarte multi vinovati o sa scape (in cazul infractiunilor serioase acestia ar reprezenta un pericol mare pentru ordinea publica). Practic pana ajungeti sa scapati acel nevinovat poate 9 vinovati o sa scape de puscarie. Sau 4 vinovati in cazul in care probabilitatea e doar de 80%.
Foarte greu de raspuns... si mai greu de solutionat.
Pot spune doar un singur lucru.
De aceea eu sunt avocat... si nu judecator. :yes:
Din fericire majoritatea proceselor sunt procese in care inculpatul recunoaste vina. Acelea sunt usor de solutionat, punandu-se doar problema pedepsei pe care o merita.

Problema cu situatiile in care inculpatul nu recunoaste ca e de vina e ca foarte rar poti stabili cu probabilitate de 100% sau aproape de 100% vinovatia lui. De obicei inculpatul are de ce sa se lege, e ceva in dosar care starneste dubii ca ar fi vinovat. Daca totul ar fi clar si-ar da seama si inculpatul ca n-are rost sa nege si ar recunoaste fapta in speranta reducerii pedepsei. In situatiile de genul asta oricand e posibil sa fie condamnat un nevinovat (si acesta poate primi si pedeapsa mai mare pentru ca n-a recunoscut desi n-avea ce sa recunoasca daca e nevinovat). Multi judecatori poate se gandesc ca n-are cum sa li se intample tocmai lor sa condamne o persoana nevinovata, daca e probabilitatea mare sa fie vinovat atunci daca nu au ghinion ca tocmai acela sa fie nevinovat o sa faca dreptate condamnand un vinovat. E putin probabil sa se insele totusi 80% e o probabilitate mare, asa ca dau condamnare. Majoritatea oamenilor insa nu inteleg prea bine probabilitatile sau legea numerelor mari. E posibil sa aiba noroc si sa nu trimita la inchisoare un nevinovat doar daca acel caz e SINGURUL de genul ala pe care il judeca in cariera lor de judecatori. Insa daca mai apare un alt caz similar (in care exista un dubiu rezonabil ca ar fi vinovat), si inca unul, si inca unul, pur si simplu nu e nimeni asa de norocos sa dea decizia corecta de fiecare data si la un moment dat o sa trimita la inchisoare un nevinovat. E ca si jucatorul de ruleta ce pariaza pe 30 numere din 37 si castiga de fiecare data. Apoi la un moment dat iese un numar din cele pe care nu a pariat si se duce tot profitul. Acel numar e o certitudine ca o sa iasa, e doar chestie de timp pana iese. La fel si pana un nevinovat va fi condamnat. Nu stiu daca la drept se predau probabilitati dar ar trebui sa se predea, judecatorul trebuie sa stie ca daca probabilitatea ca cineva e vinovat e de 80% in medie la fiecare 4 vinovati o sa aiba o persoana nevinovata condamnata.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
ContSters304069, utilizator
Nu, la facultatea de drept nu se predau probabilitati si nici nu ar fi util intrucat atat in profesia de avocat, dar mai ales in cea de judecator, trebuie sa te bazezi pe certitudini. Judecatorul nu condamna pe nimeni daca e 80% vinovat, in procesul penal se administreaza probe pt. a se demonstra ca o persoana este vinovata. Punct. Nu 80%, nu 10%... Si in plus pana la dovedirea vinovatiei, orice persoana este considerata a fi nevinovata.
In teorie aveti dreptate.
In practica insa doar saptamana asta am vazut un caz in care cineva a fost condamnat eronat pentru crima in prima instanta la 20 ani iar apoi s-a dovedit ca e nevinovat iar in SUA a murit de curand cineva ce a stat efectiv 20 ani in puscarie pana sa se constate ca e nevinovat. Iar in cazurile in care inculpatul nu recunoaste, foarte rar e o certitudine ca intr-adevar e vinovat, pentru ca daca ar fi certitudine atunci ar sti si el si avocatii lui ca n-are nicio sansa sa castige si ar recunoaste pentru a obtine o pedeapsa mai mica, in realitate in astfel de cazuri sunt niste dubii (nereguli in dosar, lucruri de care inculpatul se poate lega pentru a cere achitarea) care il fac pe inculpat sa nu recunoasca fapta (in caz in care e vinovat intr-adevar) sau chiar e nevinovat si de aceea nu recunoaste fapta. Lucrurile nu sunt asa simple cand inculpatul nu-si recunoaste vina cum ar putea parea. In realitate judecatorul trebuie sa aleaga intre a nu scapa de pedeapsa (aproape) niciun vinovat cu pretul condamnarii unor nevinovati si intre a scapa multi vinovati pentru a proteja nevinovatii. Am urmarit si eu niste cazuri nu numai din Romania ci si din SUA in care nu puteai sa zici ca e vinovat cu certitudine dar nici nu puteai sa zici ca e nevinovat (in astfel de cazuri condamnarea sau achitarea e mai mult joc de noroc in SUA, in Romania am vazut ca se prefera condamnarea). Dupa parerea mea cel putin in Romania prezumtia de nevinovatie exista doar in teorie nu si in practica. Chiar si in SUA, unde prezumtia de nevinovatie se respecta, sunt destule cazuri de oameni condamnati nevinovati. Idealistii vor ca fiecare vinovat sa fie pedepsit si fiecare nevinovat sa fie achitat insa acest lucru e imposibil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
ContSters304069, utilizator
Acum e inca o problema retorica la noi, dar acest fapt va deveni realitate in 10-20 de ani - citirea memoriei persoanelor prin analiza gandurilor acesteia. Am vazut teste si experimente si sunt interesante, unele chiar remarcabile. Probabil ca procentul greselilor va scadea semnificativ. Va fi interesant si ne deschide noi orizonturi. Dar oamenii sunt inventivi, au reusit sa pacaleasca detectorul de minciuni deci vor cauta noi modalitati de a trisa.

Alte discuții în legătură

Fotografie de pe facebook distribuita pe alt site fara acordul meu vlad_style22 vlad_style22 Bună seara, îmi cer scuze că vin aici cu acest cont nou şi fără a avea un \\"trecut\\" în spate însă sunt destul de \\"disperat\\" în momentul de ... (vezi toată discuția)
Affidavit Adrro84 Adrro84 Buna ziua, Am observat ca pt casatoria cu un cetatean american in Romania e nevoie de affidavit, ce se poate obtine de la ambasada SUA in Romania. Numai ca ... (vezi toată discuția)
Legalitatea unui contract de munca din strãinatate mitzuunit mitzuunit Am primit un contract de munca pentru un post de Administrative Assistant de la o firma de recrutare din UK. am cont pe un site de recrutare de acolo si din ... (vezi toată discuția)