Buna ziua! Sunt inculpat intr-un dosar de inselaciune, trimis in judecata dupa art 215 alin 1, 2, 3 cu aplicarea art 42 ind. 1. Imediat dupa intrarea Noului Cod Penal la data de 1 Februarie 2014, am efectuat conventiile de impacare cu partile vatamate (persoane juridice). Le-am depus la primul termen de judecata de dupa intrarea Noului Cod, si astept solutia de la finalul procesului. Avocatul a depus note scrise prin care a cerut incetarea procesului penal, deoarece impacarea a intervenit dupa primul termen de judecata cu procedura complete de la intrarea in vigoare a legii. Intrebarea mea este daca impacarea poate fi declinata de catre instanta si daca acest lucru nu ar contravene aplicarii legii penale mai favorabile, avand in vedere ca la citirea actului de sesizare impacarea nu era in vigoare.
De asemenea, avocatul a cerut in subsidiar aplicarea art 74 indice 1 Cod penal care prevede aplicarea unei amenzi administrative (valoarea prejudiciului fiind sub 50.000 euro si achitat integral). La momentul consumarii infractiunii art. 74 indice 1 era in vigoare, nefiind inca declarant neconstitutional, iar conform art. 5 alin. 2 din Noul Cod Penal "Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile."
In final, as dori sa va intreb, daca in rechizitoriu au fost retinute si tentative care insa nu au fost finalizate si nu au inregistrat un prejudiciu, iar procurorul nu a dispus trimiterea mea in judecata pentru aceste acte materiale ci doar pentru inselaciunile finalizate, ar fi fost necesara si impacarea cu aceste parti?
pentru mine au aplicat art 74 ind 1 de doua ori......sunt intr o situatie exact ca dvs.......am vazut solutii de incetare de catre curtea de apel,deci impacarea a intervenit dupa citirea actului de sesizare,eu cred ca se veti fi solutionat cu incetarea cercetarii judecatoresti
cand aveti termenul?
da,dar se aplica si in cazurile in care fapta a fost savarsita inainte de a intra in vigoare...pt mine a aplicat o data judecatoria si o data curtea de apel (am fost condamnat la 3 ani cu executare,am facut contestatie in anulare si am fost eliberat de indata,dupa o luna)
daca doriti va trimit nr dosar pt precedent