avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu si executare silita imobiliara
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu si executare silita imobiliara

Buna ziua,

as vrea sa stiu daca este legala solutia ca unei persoane sa i se aplice simultan proprire pe salariu si executare silita imobiliara, pt un credit de nevoi personale (fara ipoteca, pt care nu s-a garantat cu imobilul).
am o cunostinta care se afla in aceasta situatie, adica dupa ce i s-a pus poprire pe salariu (pe cuantumul de 1/3 din salariu), s-a trezit cu proces in instanta cu aceiasi firma de executori judecatoresti, prin care instanta a admis executarea silita imobiliara.
multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
ContSters319902, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters319902 , utilizator 14:16, 29 Aprilie 2014
Daca datoria e peste 10 mii lei, e legal.
Buna ziua!
Din cele comunicate de dumneavoastra inteleg ca executarea imobilului nu s-a dispus in valorificarea unei ipoteci, acest act facand practic parte din intregul proces de executare silita, in formele reglementate de lege.
Mai pe scurt, da, e posibil, chiar daca nu a fost instituita ipoteca asupra imobilului, in temeiul art 622 alin 3 coroborat cu art 624 din Codul de Procedura Civila :
"Art. 622 alin 3) Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum şi a cheltuielilor de executare.
Art. 624: Modalităţi de executare
Executarea silită se efectuează prin:
1.urmărirea bunurilor mobile şi imobile ale debitorului sau aparţinând terţilor ţinuţi să răspundă, în condiţiile legii, pentru obligaţiile debitorului, în scopul îndestulării creditorilor;
2.predarea către creditor a bunurilor, prevăzute în titlul executoriu, ce sunt deţinute fără drept de debitor;
3.alte măsuri prevăzute de lege."

Cu privire la cuantumul datoriei (aspect mentionat de gi-jane2 mai sus), mentionez prevederile art 812 din acelasi Cod de Procedura Civila:
"Art. 812: Obiectul urmăririi
(1)Sunt supuse urmăririi silite imobiliare bunurile imobile.
(2)Pot forma obiectul urmăririi silite imobiliare şi dreptul de uzufruct asupra unui imobil, precum şi dreptul de superficie.
(3)Dreptul de servitute poate fi urmărit silit numai odată cu fondul dominant căruia îi profită.
(4)Nu sunt supuse urmăririi silite imobilele declarate neurmăribile în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
(5)În cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 10.000 lei, vânzarea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută numai dacă acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate. Refuzul nejustificat al debitorului de a furniza executorului judecătoresc informaţiile, lămuririle şi dovezile necesare, precum şi furnizarea cu rea-credinţă de informaţii incomplete în legătură cu existenţa şi valoarea unor bunuri mobile ori a unor venituri de natură a fi valorificate în vederea acoperirii integrale a creanţei permit declanşarea urmăririi silite imobiliare chiar dacă valoarea creanţei nu depăşeşte 10.000 lei."

Spor si voie buna!
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
MihaiPetru, utilizator
Multumesc pentru raspunsul detaliat! Inca o precizare: in contractul de proprietate al imobilului exista o clauza de renta viagera facuta in favoarea bunicii proprietarului, ce se intampla in acest caz. Cunostinta mea nu a putut sa isi faca nici macar buletin fara acordul scris la notar sau prezenta bunicii sale. Care e procedura in acest caz? Aceasta clauza de renta viagera poate intarzia procedura de executare silita imobiliara?
Va intreb deoarece doamna in disuctie ar vrea sa platesca creditul pentru care exista executarea in urmatoarele 3-4 luni, trebuie sa stranga toti banii. Poate sa mearga la banca si sa faca cu ei o intelegere in acest sens?
Multumesc anticipat, ajutorul dvs. este apreciat si important!
Buna ziua din nou!
Nu imi este clara situatia rentei viagere: pentru garantarea acesteia s-a instituit o ipoteca legala, in conformitate cu prevederile art 2.249 coroborat cu 1723 din Noul Cod Civil sau...? (pentru a vedea daca are rost sa punem problema opozabilitatii anumitor drepturi fata de terti).

In ceea ce priveste intelegerea cu banca, aceasta ar fi solutia optima - ar fi fost de preferat sa se recurga la o astfel de intelegere pana la declansarea executarii silite (eventual chiar sa fi mers la alta banca, pentru o refinantare).
Indrumati-va prietenul sa bata un drum la banca cat mai repede si sa agreeze cu aceasta un angajament de plata - banca poate initia suspendarea executarii silite (tot ptin executor, bineinteles = alte cheltuieli, dar doar ea poate interveni asupra actului de executare, in calitatea sa de creditor)

Spor si voie buna!
Multumesc, o sa transmit aceste informatii si sper sa se gaseasca o solutie cu banca, chiar daca s-a ajuns la executare silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita apartament luat cu credit de nevoi personale adinkaa adinkaa in cazul in care iau un creduit de nevoi personale negarantat cu apartamentul, exista vreo situatie in care banca poate sa-mi ia aparatamentul? (vezi toată discuția)
Somatie executare silita cheltuieli de judecata- plata esalonata Adrianflorina81 Adrianflorina81 am primit o somatie pentru o executare silita a unor cheltuieli de judecata, sunt de acord sa le platesc dar nu am de unde toata suma in intregime in valoare ... (vezi toată discuția)
Poprire imobiliara homonai homonai Cu ceva timp in urma am avut un conflict cu o persoana, acesta m-a dat in judecata pe motiv de lovire si alte violente. A castigat procesul, eu trebuiind sa-i ... (vezi toată discuția)