avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Loc de munca pentru sofer?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Loc de munca pentru sofer?

Buna ziua!
Tinand cont de art.5 lit.k din l319/2006
loc de muncă – locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii;
va rog sa-m spuneti, dupa parerea dvs, care este locul de munca pentru soferii unei firme de taxi, si daca exista undeva reglementat.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 27 Aprilie 2014
Locul de munca/ postul de lucru pentru soferul de taxi este pe masina firmei, pe traseele stabilite prin instructiunile proprii ssm ale firmei.
In fisa individuala de instruire ssm se va consemna la instruirea la locul de munca si la instruirea periodica, efectuarea instruirii cu respectivele instructiuni proprii.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
e) să elaboreze instrucţiuni proprii,
în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/ sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Multumesc pentru raspuns!
Din cate inteleg, opinia dvs este ca locul de munca este masina soferului, deci o firma cu 20 de masini are 20 de locuri de munca?
In situatia asta este necesara 20 de evaluari?!?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Dianex Serv SRL, Contabil
Este impropriu spus ca locul de munca al unui sofer de taxi este masina acestuia . Nu cred ca in c.i.m. s-a mentionat asa ceva.

Potrivit Legii nr.76/2002, art. 5, in sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
II.loc de muncă – cadrul în care se desfăşoară o activitate din care se obţine un venit şi în care se materializează raporturile juridice de muncă sau raporturile juridice de serviciu;
....

Stabilirea locului muncii sau a unui loc de muncă înseamnă precizarea cel puţin a următoarelor elemente: a localităţii, a unităţii sau subunităţii (secţiei, atelierului, departamentului, direcţiei, serviciului, biroului); dacă munca se va: presta în mod stabil la sediul unităţii sau subunităţii ori în afara ei (în alte puncte de lucru, din aceeaşi localitate sau chiar în alte localităţi). De regulă, locul muncii se află în localitatea unde îşi are sediul (domiciliul) angajatorul.
dianex a scris:

......o firma cu 20 de masini are 20 de locuri de munca?
In situatia asta este necesara 20 de evaluari?!?!


Conform Normelor metodologice de aplicare a legii 319, angajatorul trebuie sa faca identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv executant, sarcină de muncă, mijloace de muncă/echipamente de muncă şi mediul de muncă pe locuri de muncă/posturi de lucru;.
In niciun caz nu se vor face 20 de evaluari , avand in vedere ca toti soferii au aceeasi sarcina de munca si aceleasi mijloace de productie (autoturismele pe care isi desfasoara activitatea).
Va multumesc si dvs pentru raspuns!, Din pacate inspectorii ITM ne "judeca" in baza legii 319/2006. Lege in care apare definitia de la art.5 lit.k , care este facuta mai mult sa ne ameteasca.

Alte discuții în legătură

Pentru postul de conducator auto ContSters243502 ContSters243502 pentru postul de conducator auto instructajul se face lunar sau la 3 luni? (vezi toată discuția)
Em - mesaje afisate instructiuni de securitate a muncii mihavslelectro mihavslelectro Unde gasesc acest context in legislatia SSM? la fiecare loc de munca vor fi afisate la loc vizibil instructiunile de lucru si de protectie a muncii pentru ... (vezi toată discuția)