Am un baiat in varsta de 27 de ani dintr-o alta casatorie. Din cate am inteles si-a scos diverse certificate cum ca ar fi bolnav psihic spre a putea obtine o pensie de intretinere. Sunt recasatorit de douazeci de ani cu actuala sotie care nu este mama lui. Eu sunt pensionar si doar sotia lucreaza. I-ar putea cere sotiei mele pensie de intretinere fiindca el nu ar fi apt de munca? Repet, sotia mea nu este mama lui, nu l-a infiat iar mama lui biologica este grav bolnava psihic, internata de multi ani intr-un azil.Mai are doi frati dar doar dupa tata, fiind alti copii ai mei dintr-o alta casatorie care sunt sanatosi si au venituri considerabile. In schimb mai are unchi si matusi in linie dreapta cum s-ar spune.Mai mult decat atat, m-ar putea obliga legea sa-l cazez la domiciliul meu cu toate ca locuinta este o mostenire a sotiei mele de la parintii ei iar eu nu sunt trecut in acte ca proprietar? Mentionez ca este un personaj violent care mi-a distrus de doua ori usa pana acum.Am chemat politia dar s-a internat la psihiatrie si mi-au spus ca nu prea au ce sa-i faca.Ce ar trebui sa fac pentru a nu mai fi hartuit si amenintat cu tot felul de acte de violenta sau alte mizerii din partea acestui individ?
Cert e ca sotia dvs nu va putea fi obligata sa plateasca pensie sau sa il primeasca in casa ei. Mai departe, daca dvs sau fratii lui vor putea fi obligati la plata pensiei conteaza daca el e apt de munca sau nu, daca are venituri, o indemnizatie de handicap..
Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.
Art. 526
(1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.
Debitorul intretinerii Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Dovada starii de nevoie Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Ordinea de plata a intretinerii Art. 519
Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.
Art. 522
In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela le poate obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita la art. 519.
Individul e copilul dvs, avnad in vedere ca si mama lui e bolnava, nu e exclus ca el sa fie intr-adevar bolnav.
Din ce ziceti sunteti ruda cea mai apropiata in grad. Puteti sa cereti punerea lui sub interdictie si sa-l internati intr-un camin spital.