Buna ziua!
va scriu in cunostinta de cauza ...referitor la programul de lucru...se lucreaza astfel: S06.00-18.00,D06.00-18.00, de L pana V 22.00-06.15 S-D liber ,de L-V 14.00-22.15 S-D liber,de L-V 06-00-14.15,S 18.00-06.00,D18.00-06.00, L-V liber si ciclul se repeta! Art. 108. -Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de o re pe săptămână.
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normat ive specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inega l în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Art. 114. - Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Art. 116. - Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Nr. de ore pentru un program normal de lucru = 8 ore/zi lucratoare x nr. de zile lucratoare din luna pentru care se face calculul.
In cazul prezentat poate sa va acorde un spor la salariu pentru lucru sistematic peste program (negociat astfel incat sa acopere plata orelor suplimentare preconizate a fi prestate in medie lunar).
deci...nu se acorda repausul de 24 de ore dupa un timp de munca de 12 ore plus ca in 7 zile consecutive se fac 64 de ore lucru in conditiile in care legea spune clar ca in 7 zile numarul de ore lucrate nu trebuie sa depaseasca 48! mentionez ca nu suntem unitate cu foc continuu sau altele! VA MULTUMESC SI ASTEPT UN RASPUNS!
1. Prin negociere , angajatorul si salariatii pot stabili acordarea oricarui spor la salariu.
2. Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Repartizarea acestui program mentionat de dvs unde este prevazuta?
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
este evident ca v-ati si raspuns intrebarii. Timpul normal de lucru e de 40 de ore pe săptămână. lucrul de noaptea trebuie să permită repaos. si aveti dreptul la repaos săptămânal.
Din ce descrieti dvs. ati avea dreptul la multe ore suplimentare plătite
Regula este compensarea orelor suplimentare prin timp liber platit si nu plata acestora.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Calcul ore suplimentare
Ela87
Buna ziua.
Lucrez ca receptionera la un hotel.
Am contract de munca pe 8 ore/zi, 40 ore /saptamana, dispuse inegal. In luna iunie am lucrat 18 ture a 12 ore, ... (vezi toată discuția)