avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional formare si perfectionare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional formare si perfectionare profesionala

Buna ziua!


Am incheiat la angajare in aprilie 2013 un aditional de formare profesionala in baza art 38 din OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor , cu modificarile si completarile ulterioare.

Eu am facut cateva stagii de pregatire de maxim 3 zile fiecare si am observat ca art 38 valabil la vremea respectiva prevedea urmatoarele:

'' Art. 38
Salariatii care, la cererea angajatorului, participa la programe de formare profesionala pe o perioada de cel putin 3 luni incheie cu acesta conventii care constituie acte aditionale la contractele individuale de munca, prin care sunt stabilite drepturile si obligatiile dupa absolvire."

Mai scrie in contract ca sunt cursuri de pregatire cu scoatere din productie , dar a fost facut vinerea si sambata ( bineinteles ca sambata nu a fost platita si nu apare in fluturas).

Intrebarea mea este daca in aceste conditii este valabil acest aditional?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 27 Aprilie 2014
Este valabil atat timp cat nu a fost revocat/modificat de partile contractante sau anulat de catre o instanta de judecata.

Vedeti si art.196 C.mun. care prevede:
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă

Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic


in aditional scrie ca e incheiat in temeiul:

art 193 si 194 L 53/2003 CM si art 38 din OG nr 129/2000 de ce sa ne legam de un articol daca nu e incheiat in temeiul lui si sa ingnoram unul ce apare in aditional.


un aditional in care scrie lipsa de la curs e abatere disciplinara grava, ca e program de pregatire profesionala cu scoatere din productie si se tine vinerea (platita) si sambata (neplatita, nu apare in fluturas) adica ma duce cu forta la un curs in timpul meu liber si apoi la plecarea din firma trebuie sa-l platesc. Poate tehnic gresesc , dar uman e aberant.



Poate sunt eu subiectiv , dar si convins ca nu pot plati ceva facut cu forta in sambetele mele libere.
1. Orice act juridic incheiat se completeaza si cu dispozitiile legale in materie.

2. Reiterez ideea de mai sus mentionata : actul este valabil atat timp cat nu a fost modificat / revocat de parti sau anulat de catre instanta de judecata.

3. Retoric vorbind cand ati semnat actul nu ati stiut ca formarea profesionala - cursurile - se fac si sambata?

4. Legea prevede cel putin 3 luni ... interpretarea textului poate fi : 3 luni consecutive sau 3 luni cumulate.

1)nu am stiut ca doar nu era sa cred ca o sa ma scoata din productie sambata cand sunt liber.

2)si dupa cum stiti legea prevede ca perioada petrecuta la curs e stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor de stat, in cazul meu daca nu au inregistrat sambata ca zi lucrata ce au cotizat ? Nu trebuia sa apara pe fluturas?

3)si daca nu sunt nici 3 luni consecutive si nici 3 luni cumulate?

cel mai sigur e sa-i dau in judecata, vedem acolo.


....
3)si daca nu sunt nici 3 luni consecutive si nici 3 luni cumulate?
...


O alta interpretare nu poate fi data textului de lege .

Zilele de sambata si duminica intra in calculul stagiului de cotizare .

Vechimea in munca = perioada in care ati desfasurat activitatea in baza unui c.i.m. Din aceasta perioada nu se scad zilele de repaus saptamanal sau zile de sarbatoare legala.

Stagiu de cotizare la pensie - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

In general, plata contributiilor se face pentru o luna intreaga si din care nu se scad zilele de repaus saptamanal.

Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract formare profesionala ramo80 ramo80 Buna ziua, Am si eu o intrebare. Am solicitat angajatorului sustinere financiara pentru a putea urma un program MBA. Mi-a aprobat cererea pentru 25% din suma ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in week-end oana72 oana72 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)