avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore lucrate in week-end
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore lucrate in week-end

Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care acestea nu sunt ore suplimentare, ci se incadreaza in 40 ore / saptamana ? Si nici numarul orelor intr-o luna nu depaseste timpul normal de munca ?
Poate stie cineva ... multumesc anticipat ...
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 09:38, 14 Martie 2008
Repausul saptamanal

Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) in situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
"(4) in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor." (O.U.G. nr. 55/2006)
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).

Da ,se plateste un spor in cazul in care nu se respecta repausul saptamanal sambata si duminica .
Referitor la durata timpului de munca fac precizarea ca repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Dar , in funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână (sapatamana de lucru are 5 zile). Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul
individual de muncă.

Daca in caontractul individual de munca este prevazut acest lucru, in aceste conditii, munca efectuata sambata si duminica nu se plateste cu un spor de 100% din salariu. In caz contrar, se plateste.
Multumesc pentru promptitudine.
Specificul unitatii este de alimentatie publica ( restaurante ), iar angajarile sunt pentru barmani, ospatari ... In CIM sunt prevazute doar sporuri pentru orele de noapte ( daca e cazul ), si nu se face referire expresa la munca de sambata sau duminica. In schimb, programul in ture este prevazut in Regulamentul de ordine interioara, semnat de toti angajatii. Acesta este valabil, sau nu ? Sau ar trebui sa facem acte aditionale la CIM in care sa specificam durata muncii ?
Da, este valabil in acest caz programul de lucru in ture. In contractul individual de munca trebuia sa fie prevazuta repartizarea programului. Daca nu a-ti prevazut-o , atunci faceti act aditional de mpodificare a contractului.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
OK, o sa facem acte aditionale. Totusi, credeti ca cei de la ITM nu vor mai avea nimic de obiectat ? Este undeva specificat care ramuri ale economiei sunt acceptate pentru munca in ture ? Sau, mai exact, despre unitatile de turism, alimentatie publica, etc.?

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte aba1011 aba1011 Bună seara din nou, Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ... (vezi toată discuția)
Program lucru inegal - sporuri IrinaDu IrinaDu Buna ziua, Lucrez la o companie IT de Outsourcing care isi desfasoara activitatea 24/7. Programul meu este pe ture de la 7 AM la 3:30 PM, de la 3:30 la ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)