avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru, zile libere consecutive și ore de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte

Bună seara din nou,

Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ca nu dau greș.
Am să va prezint programul meu de lucru și vreau să îmi spuneți dacă e corect făcut sau pe lângă salariul de bază din CIM și încă un spor care nu este specificat pentru ce este mai trebuie compensat și altceva.

Programul în CIM este trecut 8 ore pe zi 40 pe săptămână si e conceput practic începând de vineri si terminând cu joi săptămânal.Așa îl primim pe email săptămânal.Nu vad săptămânal cele 2 zile libere consecutive,după oră 22 văd ore de noapte iar sâmbătă sau duminică lucrez 16 ore. Prima săptămână e dintr-un fel a doua în alt fel apoi se repetă iar prima și a două:

Prima săptămână:

Vineri. 16:30-01:00
Sâmbătă LIBER
Duminică 09:00-01:00(16 ore)
Luni 16:30-01:00
Marți 16:30-01:00
Miercuri LIBER
Joi 09:00-17:30

Săptămână 2:

Vineri LIBER
Sâmbătă 09:00-01:00
Duminică LIBER
Luni LIBER
Marți LIBER
Miercuri 16:30-01:00
Joi 16:30-01:00

Pauză 30 min în timpul programului.
Apoi se repetă săptămână 1 și 2.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 17 Septembrie 2019
Art. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.


Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

====Deci cele 16 ore nu mai sunt legale cel putin fara 24 ore pauza dupa.


Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.


Art. 125
(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4) , angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

====> Art 125 ar spune ca nu mai poti lucra 16 ore ci maxim 8 ca ai si ore de noapte.
In codul de salarizare ora de noapte se plateste cu minim 125% sau lucrezi 7 ore.-> vezi 126


Art. 126
Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

=====
In cazul meu lucram 10 dimineti sau seri cu 4 libere sau aveam 7 nopti cu 2 libere cu 3 lucrate cu 2 libere...
Acum totul s-a schimbat nu poti lucra mai mult de 7 zile consecutive...
Oricum nici in vechiul cod de munca 16 ore este limita legal/ilegal... poti face 8 cu 8 suplimntare dar nu poti depasi 48 de ore lucrate, inclusiv suplimentare, pe saptamana...

Nu stiu cat de bine esti platit dar daca nu iti convine cauta alt loc de munca... sigur vei gasi ceva.
1. Ceea ce aveti dvs este un program de munca inegal . In acest caz, programul trebuie sa fie mentionat in c.i.m.

Art.116 c.mun. prevede la alin.2 ca programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

2. Daca se lucreaza sambata sau duminica, angajatorul este obligat sa va acorde liber in alte zile ale saptamanii plus un spor la salariu.

Programul mentionat de dvs are inserat in el zile libere.

3. Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
.....

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...
În contract nu scrie program inegal și nici nu am lucrat așa până acum,dar a renunțat la un om și am ajuns la programul așta.Programul meu conține zile libere dar până la urma în fiecare săptămână este obligatoriu sau nu repaus 48 ore consecutive.Poate să spună angajatorul ca sporul menționat în contract este pentru ceva anume în măsură în care în contract nu scrie pentru ce anume se da?
Încă aștept și alte răspunsuri legate de ziua în câte lucrez de la 09:00-01:00 mai exact 16.
Dacă vrea sa-mi modifice contractul să zicem să specifice ca programul va fi inegal poate să mă oblige să semnez vreun act adițional?
Nimeni nu poate fi obligat sa semneze un act juridc contra vointei sale.

Un salariat are dreptul la repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, care de regula se acorda sambata si duminica.

In situatia in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Prin urmare, este obligat sava acorde repausul saptamanal.

Nu exista timp de munca mentionat in Codul Muncii de 16 ore/zi . Acest act normativ mentioneaza ca :
- Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
- Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
- Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Ok,din ce am înțeles programul de 16 ore nu e legal,dacă lucrez sâmbătă sau duminică sau ambele trebuie să primesc săptămână care vine alte 2 zile libere consecutive în plus,nu se poate lucra mai mult de 8 ore suplimentare pe săptămână.Dar dacă lucrez de luni până sâmbătă inclusiv atunci cum sta treabă?

Alte discuții în legătură

Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Program de lucru 11 ore. sporuri. va rog un sfat. didi67 didi67 Am o intrebare referitoare la relatiile de munca, respectiv durata timpului de lucru (si salarizarea) in cazul unei repartizari inegale a timpului de lucru. As ... (vezi toată discuția)
Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)