avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru 11 ore. Sporuri. Va rog un sfat.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru 11 ore. Sporuri. Va rog un sfat.

Am o intrebare referitoare la relatiile de munca, respectiv durata timpului de lucru (si salarizarea) in cazul unei repartizari inegale a timpului de lucru. As dori un sfat pentru a respecta intru-totul prevederile legale.
****************
Programul unitatii noastre este zilnic 11 ore, inclusiv sambata si duminica.
Specificul activitatii este alimentatie publica - asigurarea petrecerii timpului liber celorlalti oameni (de exemplu cei cu program normal de lucru). Astfel ponderea maxima in activitatea noastra o reprezinta exact zilele si orele cand majoritatea oamenilor au timpul liber. Toti angajatii stiau acest lucru atunci cand s-au pregatit pentru o astfel de meserie, atunci cand au depus o cerere de angajare la noi la firma si atunci cand au incheiat un contract individual de munca (unde se prevede inclusiv programul de lucru) si au semnat o fisa a postului. Daca noi am lucra dupa un program de la 9.00 la 17.00 , sambata si duminica inchis, de exemplu, in scurt timp ne-am inceta activitatea - din lipsa activitatii, mai precis. Daca am plati sporuri exagerate si nejustificate ar fi toata lumea multumita insa firma nu ar mai reusi sa-si platesca chiria si darile si s-ar inchide neputandu-si duce la indeplinire obiectul de activitate.
Totusi necontenit ma ciocnesc de diverse discutii si probleme carora as vrea sa le pun capat o data pentru totdeauna.
Programul de lucru este 14.00 - 01.00 (cum se vede sunt 3 ore program de noapte, respectiv 22.00-01.00). Este un program de functionare stabilit obiectiv care asigura supravietuirea firmei (deci nu se poate modifica).
Astfel se lucreaza in 2 ture repartizate astfel: 2 zile de lucru (a cate 11 ore) urmate de 2 zile repaos. Programul inegal de lucru este scris expres in Contractul Individual de Munca inregistrat la ITM (la sectiunea din CIM privind repartizarea programului de lucru este scris chiar asa pentru toate persoanele in cauza: 2 zile consecutive a cate 11 ore lucru intre orele 14-01, urmate de 2 zile consecutive liber).
Luand spre exemplu cazul ideal al unei luni de 30 de zile o tura (respectiv un salariat din acea tura) lucreaza 15 zile x 11 ore = 165 ore, fata de 22 zile x 8 ore = 176 ore cat ar veni dupa durata standard de 5 zile pe saptamana 8 ore pe zi.
***************
Intrebarile pe care le pun sunt:
***************
1. Este corecta din punct de vedere legal aceasta repartizare (de 11 ore) a timpului de lucru?
***************
De ce pun aceasta intrebare:
potrivit "CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010" se limiteaza la 10 ore posibilitatea programului de lucru
La Art. 10. aliniatele:
(5) in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
(6) in cazurile in care durata normala a timpului de munca se stabileste potrivit prevederilor alin. 5, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore.
(7) La locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program fractionat; locurile de munca la care se aplica aceste forme specifice de organizare, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
Pe de alta parte
CODUL MUNCII:
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Noi respectam forma (adica: este trecut expres in contractul de munca, si a fost avizat de ITM - care in repetate randuri ne-a respins inregistraea de contracte atunci cand li se pareau ca sunt neregului -, este afisat la locul de munca) insa este corect? (pe principiul salariului minim - astfel Codul prevede 4,4 milioane insa ITM respinge inregistrarea contractului daca nu este trecut 4,4 x 1,2 = 5,28 pentru o functie care necesita studii medii dupa prevederile legii conform Contractului Colectiv Unic).
***************
2. O a doua intrebare se refera la existenta sau nu a unui spor pentru zilele de lucru care au fost efectuate sambata si/sau duminica.
***************
Toate prevederile gasite privind sporurile se refera la munca suplimentara efectuata in zilele libere sau in afara programului de lucru. Dupa cum am aratat mai sus nu este vorba de efectuarea de ore suplimentare (dimpotriva aproape in fiecare luna fiecare angajat lucreaza mai putin decat este norma legala, fiind insa platit 100 % - numarul de ore anual fiind mai mic bine decat numarul de ore lucrate anual de catre angajatii nostri), ci este vorba despre lucrul in zilele de sambata si duminica.
Ce am gasit:
CODUL MUNCII
Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) in situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
CONTRACUL COLECTIV DE MUNCA
Art. 41. c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
[aici as sublinia ca nu se spune de orele lucrate in zilele de "sambata si duminica" ci "orele lucrate in zilele libere" - iar dupa cum pricep eu in conformitate cu contractul nostru individual si cu regulamentul intern in unitatea noastra "zilele libere" de care se face vorbire in vederea unui spor de 100 % sunt acele zile consecutive in care salariatul este liber conform CIM, care de cele mai multe ori nu coincid cu sambata si duminica. Doar printr-o intelegere fortata se poate solicita compensare sau spor 100 % pentru zilele de lucru efectuate sambata sau duminica insa care nu sunt ore suplimentare, ci ore normale de lucru conform CIM incheiat]
Art. 52. - (1) in fiecare saptamana, salariatul are dreptul, de regula, la 2 zile consecutive de repaus saptamanal.
(2) Repausul saptamanal se acorda, de regula, sambata si duminica.
(3) in cazul in care activitatea de la locul de munca, in zilele de sambata si duminica, nu poate fi intrerupta, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate se vor stabili conditiile in care zilele de repaus saptamanal sa fie acordate si in alte zile ale saptamanii sau cumulat pe o perioada mai mare.
*
Dupa cum am aratat firma asigura minim 2 zile de repaos consecutive saptamanal. Uneori acestea sunt chiar sambata si duminica, uneori salariatii au si de 2 ori cate 2 zile consecutive libere in aceeasi saptamana, insa niciodata nu se incalca aceasta prevedere (2 zile de repaos consecutive).
Poate sa-mi spuna cineva daca se impune un spor pentru zilele lucrate sambata si duminica, iar daca se impune cat este minimul prevazut in vreun act normativ? Pe internet am mai gasit aceasta ridicata aceasta problema insa nu am gasit un raspuns clar.
*****************
3. Fata de cele aratate mai sus firma a procedat astfel: - acordarea unui spor de 15 % pentru orele de noapte si acordarea unui spor de 25 % (valoare gasita undeva in vechiul cod al muncii) pentru orele lucrate sambata si duminica.
S-a avut in vedere:
CODUL MUNCII
Art. 122. - (1) Munca prestata intre orele 22,00 - 6,00 este considerata munca de noapte.
"(1¹) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru." (O.U.G. nr. 55/2006)
"(2) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal." (O.U.G. nr. 55/2006)
"(2¹) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte." (O.U.G. nr. 55/2006)
(3) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
"Art. 123. - Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata." (O.U.G. nr. 55/2006)
***
NOTA NOASTRA:
1. orele de munca mai putine efectuate lunar fata de norma legala pot fi considerate compensare conform punctului a).
2. nu s-a respectat: CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA
Art. 41.(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
(nu inteleg de ce acelasi lucru trebuie sa aiba n solutii in n acte normative fiecare cu putere de lege; daca se aplica acest punct din Contractul Colectiv atunci prevederea similara din CODUL MUNCII este fara obiect),
insa daca se tine cont de compensarea partiala cu ore libere nelucrate dar platite (uneori si 12 ore lunar = o zi de munca) nu cred ca firma a platit vreodata mai putin. In caz de necesitate se poate calcula retroactiv.
De la 01.01.2008 vom mari sporul la 25 % (nu am stiut ca il maream dintotdeauna).
In conformitate cu prevederea din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA:
Art. 41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
S-a procedat astfel: fiind un program inegal de lucru dar fix (adica se stie exact programul si se poate estima cate ore de noapte se lucrea si cate sambete/duminici pe luna) s-a luat cea mai defavorizanta situatie pentru firma (adica o luna in care salariatul lucreaza cele mai multe ore si cele mai multe sambete si duminici) s-a stabilit un salariu de baza s-au aplicat sporurile si s-a calculat un salariu de baza care are aceste sporuri incluse. Exact asa s-a scris si in contractul individual de munca la prevederea salariu: adica: "salariul de baza" constituit din "salariul de baza" si sporuri incluse in salariul de baza. Cel mai mic salariu de baza - adica cel fara sporuri incluse - este superior salariului minim national (cu coeficientii respectivi aplicati).
Firma a procedat corect?
Ne gandim ca incepand cu 01.01.2008 sa revenim la forma clasica, adica sa specificam un salariu de baza care sa nu aiba sporuri incluse si sa aplicam sporurile evidentiindu-le pe statul de plata (si sa inregistram programul de noapte la ITM - dupa cate cunosc este deja anuntat acest lucru la ITM). Aceasta solutie nu este tocmai convenabila pentru ca este dificil de explicat omului ca va castiga atat cand el incheie un contract de munca pe atat (mai putin), ba va castiga si fluctuant in functie de cate sambete si duminici lucreaza. Insa se pare ca este o solutie foarte convenabila fiind mult mai clara pentru orice discutie si control.
******************
Multumesc foarte mult oricui are rabdarea sa parcurga ce am scris si oricui imi poate da un sfat cat de cat intemeiat. Mentionez ca am ridicat problema si unui consilier juridic platit insa nu sunt multumit de explicatiile primite.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:04, 29 Decembrie 2007
Este obligatorie, potrivit art.11 din Legea nr.130/1996, sa respectati clauzele cuprinse in Contrcatul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2007-2010. Astfel ca sporul pentru lucru de noapte este de 25%, iar orele lucrate sambata si duminica sunt considerate ore suplimentare si se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. Sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Programul de lucru pentru noapte se inregistreaza la ITM.

Cel mai bine este sa evidentiati sporurile in statul de plata, nu sa le includeti in salariul de baza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in week-end oana72 oana72 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate noaptea papic papic Buna, as dori sa stiu cum se platesc orele de munca prestate noaptea,daca un angajat lucreaza doar in ture de noapte a cate 12 ore, tot a doua noapte ( adica o ... (vezi toată discuția)
Program lucru inegal - sporuri IrinaDu IrinaDu Buna ziua, Lucrez la o companie IT de Outsourcing care isi desfasoara activitatea 24/7. Programul meu este pe ture de la 7 AM la 3:30 PM, de la 3:30 la ... (vezi toată discuția)