avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... definitie lege in vigoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

definitie lege in vigoare

Ce inseamna in contextul legii 47/1992 art 29 (1) "lege in vigoare? Cand incepi actiunea cu cativa ani inainte si apoi, in ultimele luni, legea este abrogata inseamna dpdv al dosarului judecat pe legea abrogata ca este o lege in vigoare-in acel context (pentru ca a produs efecte?!). Exista termenul de "lege abrogata expres" si ce inseamna? in legea 47/1992 nu exista termenul expres, parca. Se poate spune in aceasta situatie ca art. respectiv nu are legatura cu solutionarea cauzei? Atunci de ce nu s-a reluat judecata pe legea noua?!
Cel mai recent răspuns: misskvl , utilizator 20:51, 21 Mai 2009
din pacate nu avem o justitie unitara, deci cel mai bine este sa vedeti acest aspect in contextul si la instanta unde s-a judecat cauza...;)
cred ca termenii respectivi nu sunt definiti legal nici unde...
Sunt definitii realizate de doctrina.

Insa am citit si eu art 29 din legea respectiva si nu am reusti sa inteleg despre ce este vorba...
Nici nu am gasit acolo expresia "lege in vigoare"...
Art. 29. -
(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia.

Practica: Citez TB: "...o respinge ca inadmisibila, avand in vedere ca se invoca neconstitutionalitatea unor texte de lege abrogate expres (oricum in legea 47/1992 nu exista termenul expres) si care nu pot avea legatura cu solutionarea cauzei" Am citit un caz de admitere a neconstitutionalitatii unui art. dintr-o lege abrogata si motivatia era tocmai faptul ca acea cauza s-a judecat pe acea lege, in vigoare la data introducerii actiunii si pe parcursul judecatii.( "in vigoare" nu poate avea un inteles etern, imuabil). Pe de alta parte, numai in cazul art. care au fost anterior declarate neconstitutionale se respinge cererea de trimitere la CC, cel putin asa scrie "la carte".
Pai.. in general o lege produce efecte intre data intrarii in vigoare (sa zicem a) si data iesirii ei din vigoare (sa spunem aici b) Iesirea din vigoare poate fi abrogarea (expresa, tacita) sau o data calendaristica.. sau mai stiu eu ce...

Raporturile juridice care iau nastere in perioada a-b sunt supuse legii respective. Si chiar daca la o data ulterioara lui b, se porneste un proces, este posibil ca legea aplicabila sa fie legea respectiva, chiar daca ea intre timp a fost abrogata, insa in raportul juridic respectiv ea inca mai produce efecte.

Astfel incat eu inteleg "in vigoare" ca "in vigoare la data nasterii raportului juridic", adica "in vigoare atunci...", nu in vigoare la data judecatii si nici in "vigoare la data introducerii actiunii"...
Din punctul asta de vedere mi se pare corect cazul de care amintiti... contrar hotararii TB

Sper ca am inteles bine problema, ca nu-s foarte sigur...

Alte discuții în legătură

Aplicabilitatea unei legi nicutamas nicutamas O Lege sau H.G.R.publicata in Monitorul Oficial,dupa cat timp se aplica si daca are aplicabilitate si retroactiv? Va multumesc (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitate articole de lege UTA IONEL UTA IONEL In urma unei DCC, un articol de lege a fost declarat neconstitutional.Cum opereaza aceasta decizie?Se procedeaza la abrogarea articolului declarat ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor unitare poate fi retroactiva? ic.popescu ic.popescu poate in conformitate cu legile si practica aplicata in tata ca noua lege unitara a pensiilor sa fie aplicata retroactiv? cand s-a trecut la punctul de pensie, ... (vezi toată discuția)