avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Neconstitutionalitate articole de lege
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Neconstitutionalitate articole de lege

In urma unei DCC, un articol de lege a fost declarat neconstitutional.Cum opereaza aceasta decizie?Se procedeaza la abrogarea articolului declarat neconstitutional, sau pur si simplu se invoca DCC.
Neconstitutionalitatea opereaza si retroactiv, sau produce efecte doar pentru viitor?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 2 Mai 2009
Conform art 31 din L47/1992 privind organizarea CC, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 zile de la publicarea in MO, daca in acest interval parlam/guv nu pune de acord prevederile neconst cu disp Constitutiei. pe durata acestui termen dispozitiile neconstitutionale sunt suspendate de drept. Nu am lecturat actul normativ in intregime, dar daca nu exista in cuprinsul lui o prevedere de retroactivitate expresa, nu face exceptie de la principiul neretroactivitatii legii civile. Law is not necessarilly justice...
Daca Curtea Constitutionala admite exceptia, norma juridica asupra careia a fost ridicata nu va mai fi aplicata in cauza concreta si nu isi va mai produce efectele juridice pentru viitor - textul de lege devine "mort" .
Deciziile definitive se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, sunt obligatorii si au putere numai pentru viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte admitere exceptie neconstitutionalitate pentru procesele pe rol eugen82 eugen82 In cazul admiterii unei exceptii de neconstitutionalitate, decizia Curtii Constitutionale [b]opereaza pentru viitor.[/b] Cum se aplica decizia in cazul ... (vezi toată discuția)
definitie lege in vigoare peraspera peraspera Ce inseamna in contextul legii 47/1992 art 29 (1) \"lege in vigoare? Cand incepi actiunea cu cativa ani inainte si apoi, in ultimele luni, legea este abrogata ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate legea 329/2009 cugetatorul cugetatorul Nu stiu daca locul acestui subiec ar fi chiar aici dar nu am gasit un loc mai bun. Vreau sa ridic problema deja celebri legi 329/2009. Legea a trecut pe la ... (vezi toată discuția)