avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... efecte admitere exceptie neconstitutionalitate pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

efecte admitere exceptie neconstitutionalitate pentru procesele pe rol

In cazul admiterii unei exceptii de neconstitutionalitate, decizia Curtii Constitutionale opereaza pentru viitor.
Cum se aplica decizia in cazul proceselor pe rol la data admiterii exceptiei, acele procese in care solutia depinde de articolul declarat neconstitutional?
Instanta va solutiona procesul avand in vedere decizia Curtii ? sau va aplica articolul de lege inca neconstitutional la data la care a avut loc situatia de fapt din proces?
Eu consider ca ar trebui avuta in vedere decizia Curtii constitutionale, pentru ca in procesul pe rol partea nu mai poate invoca exceptia de neconst. , aceasta a devenit inadmisibila conf. art.29 alin.3 din Legea 47/1992 prin decizia de admitere . Dealtfel ar fi fara sens trimiterea catre Curte a unei exceptii deja solutionate.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bogdan Marinescu , Avocat 09:58, 11 Aprilie 2013
Eu achiesez la urmatoarea opinie doctrinara, dar puteti citi studiul integral in link-ul indicat:
"“Decizia Curţii Constituţionale îşi găseşte aplicarea (1) atât timp cât raportul juridic contestat nu a fost epuizat prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile (2) chiar dacă s-a pronunţat o atare hotărâre judecătorească, dacă în cursul procesului a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate de către una dintre părţi sau de instanţă, din oficiu, şi s-a dispus sesizarea Curţii Constituţionale până la momentul publicării deciziei de constatare a neconstituţionalităţii dispoziţiilor legale. În primul caz, instanţa de judecată aplică nemijlocit decizia Curţii Constituţionale, pe când în cel de-al doilea caz, aplicarea este
condiţionată de exercitarea căii de atac a revizuirii hotărârii judecătoreşti definitive de către partea interesată.”

[ link extern ]

Atât întrebările dvs cât şi explicaţiile sunt pertinente, răspunzând clar la prima şi a dus dvs întrebare, răspunsul este afirmativ datorita faptului că deciziile Curţii sunt general valabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am o speta de drept consitutional pe care, din pacate ... Dorin999 Dorin999 Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, din pacate nu o pot rezolva, ma poate ajuta cineva? As fi recunoscator. Speta este urmatoarea: Prin ... (vezi toată discuția)
Admisibilitate cerere de revizuire tcnz tcnz Buna ziua Am aflat ca s-a admis exceptia de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste art. 4 teza 2 raportat la art. 34 din L165/2013 (termenul de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Decizie de neconstituționalitate RomeoDorian RomeoDorian Aș dori să știu dacă pot beneficia de o decizie de neconstituționalitate în următoarea situație: Am avut un proces civil de contestare decizie ... (vezi toată discuția)