avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere asociati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere asociati

Buna ziua,
O societate are 3 asociati, fiecare detine 33,33% din firma. Unul singur este numit ca si administrator in actul constitutiv. Cel doi asociati vor sa se retraga din societate lasand tot administratorului. Societatea este pe pierdere si are datorii la stat. Asociatii se pot retrage din firma? ce ar trebui facut?:-/
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:42, 28 Aprilie 2014
(1)Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a)în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
a1)în cazurile prevăzute la art. 134;
b)cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c)în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului.
(11)Dreptul de retragere poate fi exercitat, în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii adunării generale a asociaţilor în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Dispoziţiile art. 134 alin. (21) se aplică în mod corespunzător.
(2)În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3)Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

In cazul in care societatea este pe pierdere aveti obligatia ca in termen de 30 de zile de la aparitia starii de insolventa sa solicitati intrarea in faliment sub sanctiunea de a suporta datoriile societatii.
Daca actul constitutiv nu are dispozitii contrare cu privire la luiarea deciziilor puteti sa decideti (cei doi asociati care vor sa se retraga) convocarea AGA si in cadrul ei intrarea in faliment.
Faptul ca va retrageti din societate nu inseamna ca ulterior, nu puteti raspunde pentru datoriile acesteia in conditiile Legii nr.85.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din firma (srl) andreeabma andreeabma Buna seara,as dorii sa imi spuneti pasii care trebuie urmati pentru a iesi dintr-o firma ,unde sunt atat actionar cu 50% cat si administrator.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Administrator in impas ContSters296477 ContSters296477 Buna ziua, Suntem 2 asociati cu 50 % parti sociale si administratori .In cazul in care unul dintre asociati si administratori nu vrea sa mai contribuie la ... (vezi toată discuția)
Retrage dintr un srl fara sa pierd bani care sunt investiti ? gianina1983 gianina1983 detin 40% dintr o societate care are mai multe proprietati si nu ma mai inteleg cu asociatul care este si administrator de mentionat ca societatea are active ... (vezi toată discuția)