avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lamuriri privind concediul prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lamuriri privind concediul prenatal

Buna dimineata,

Va deranjez cu cateva intrebari:

1) La cate luni de sarcina (respectiv saptamani) se poate intra in concediu prenatal? Mentionez faptul ca am 28 de saptamani de sarcina, iar informatiile primite de la medicul ginecolog si cel de familie sunt total diferite. Potrivit medicului ginecolog, pot intra in prenatal de la 34 de saptamani, in timp ce conform medicului de familie, de la 31 de saptamani si 5 zile si doar pe baza unei scrisori medicale din partea specialistului. Chiar este necesara aceasta recomandare pentru prenatal, de la medicul ginecolog?

2) Medicul de familie imi poate da un simplu concediu medical, pe sarcina, adica in afara celor 126 de zile de concediu de maternitate? Cate zile si in ce conditii (are nevoie de scrisoare medicala de la specialist?)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:38, 28 Aprilie 2014
OUG nr. 158/2005:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. Medicul de familie va elibereaza certificatul medical pentru sarcina, dar zilele acordate sunt incluse in cele 126 de zile calendaristice prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Concediul prenatal badoiuraluca badoiuraluca buna ziua, sunt insarcinata in 26 saptamani, si data probabila a nasterii este 22 iulie as dori sa imi iau concediul prenatal, am inteles ca in total ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal dragosgad dragosgad ma lamureste si pe mine cineva care este treaba cu concediul prenatal si postnatal. de la cite saptamini sse da sau ? sau care este treaba cu concediu medical ... (vezi toată discuția)