avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fost angajat=reprezentant al salariatilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fost angajat=reprezentant al salariatilor?

Un angajat al unei societati comerciale pleaca in somaj. Muncitorii vor ca acest fost salariat sa faca parte in continuare dintre cei 4 reprezentanti ai salariatilor. Se poate? E legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 28 Aprilie 2014
1. Potrivit 221 alin.2 C.mun., reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Conform art. 222 (1) C.mun., pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.

2. In acest sens, problema poate fi discutabila avand in vedere interpretarea celor doua texte de lege.
Având în vedere lipsa oricărei interdicţii în Codul muncii, rezultă că pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor si cei care nu mai au calitatea de salariati
Art. 5 (1) Poate candida pentru a fi aleasă ca reprezentant al salariaţilor orice persoană care are capacitate deplină de exerciţiu şi care se află în executarea unui contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
Am gasit acest pasaj intr-un articol despre procedura alegerilor reprezentantilor salariatilor. ????!!!!!!! Imi cam da de gandit. Ce parere aveti?
De unde ati luat acel text ? Probabil este prevazut la nivelul unui angajator.
cred ca dintr-un articol dintr-un ziar, articolul fiind scris de......ion tita calin(cred, nu sunt sigur). Imi pare rau, nu mai stiu. L-am gasit saptamana trecuta printre insemnarile mele.
Asa cum am mentionat mai sus , prevederile Codului Muncii nu prevad asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegerea reprezentantilor salariatilor cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti, daca in situatia in care salariatii unei societati comerciale X doresc sa aleaga ca reprezentant al salariatilor o persoana ... (vezi toată discuția)
Cine nu poate fi reprezentant al salariatilor? invictus_ln invictus_ln un director tehnic , un inspector de protectia muncii sau unul de personal pot fi numiti reprezentanti ai salariatilor? (vezi toată discuția)
Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)